ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2021 09:40 EEST | Updated 12/06/2021 11:18 EEST

Βασίλισσα Ελισάβετ σε ηγέτες G7: «Πρέπει να δείχνετε ότι το απολαμβάνετε;»

Στα 95 της χρόνια, τους έβαλε στη θέση τους η μονάρχης της Βρετανίας.

JACK HILL via Getty Images

Η βασίλισσα  Ελισάβετ της Βρετανίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάτω από το θόλο του μεγαλύτερου εσωτερικού τροπικού δάσους στον κόσμο την Παρασκευή, καθώς φιλοξένησε εκεί δεξίωση για ηγέτες της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων εθνών (G7), οι οποίοι πραγματοποιούν τριήμερη σύνοδο κορυφής.

Η 95χρονη μονάρχης συνοδευόταν από τα άλλα ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, τον γιο και διάδοχό της πρίγκιπα Κάρολο με τη σύζυγό του, Καμίλα, και τον εγγονό της πρίγκιπα Ουίλιαμ με τη σύζυγό του, Κέιτ.

Ηταν η πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωση μετά την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, του συζύγου της βασίλισσας για περισσότερες από επτά δεκαετίες, τον περασμένο Απρίλιο.

WPA Pool via Getty Images

Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε στο Εντεν Πρότζεκτ, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες φυτικές ποικιλίες. Το πρότζεκτ βρίσκεται κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Κορνουάλης στον κόλπο Καρτμπίς, στην άκρη της νοτιοδυτικής Αγγλίας, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής της G7.

Καθώς κάθισε για μια φωτογράφιση με τους παγκόσμιους ηγέτες, η Ελίζαμπεθ τους ρώτησε μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Υποτίθεται ότι πρέπει να δείχνετε σαν να διασκεδάζετε;».

«Ναι», απάντησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. «Διασκεδάζουμε, ακόμη και αν δεν φαίνεται».

WPA Pool via Getty Images

Η εκδήλωση ήταν η πρώτη ευκαιρία της βασίλισσας να συναντήσει τον Μπάιντεν ως Πρόεδρο των ΗΠΑ. Είναι ο 13ος ηγέτης των ΗΠΑ που γνωρίζει κατά τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της.

«Ο Τζο και εγώ ανυπομονούμε να συναντήσουμε τη βασίλισσα», δήλωσε την Πέμπτη η σύζυγος του Μπάιντεν, Τζιλ, η οποία τον συνόδευε στην εκδήλωση . «Αυτό είναι ένα συναρπαστικό κομμάτι της επίσκεψης για εμάς», πρόσθεσε.

Αναμένεται επίσης να πιούν τσάι μαζί της στο Κάστρο του Ουίνδσορ την Κυριακή, μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής.

JACK HILL via Getty Images

Ο πρίγκιπας Κάρολος μίλησε επίσης στους ηγέτες της G7 για την πρωτοβουλία των Βιώσιμων Αγορών, η οποία στοχεύει στη συμμετοχή επιχειρήσεων και ιδιωτικών επενδύσεων σε κυβερνητικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η καταπολέμηση αυτής της τρομερής πανδημίας παρέχει ένα πεντακάθαρο παράδειγμα της κλίμακας και της τεράστιας ταχύτητας, με την οποία η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις όταν συνδυάζουμε την πολιτική βούληση με την επιχειρηματικότητα και τη δημόσια κινητοποίηση», τους είπε ο πρίγκιπας.

WPA Pool via Getty Images

«Κυρίες και κύριοι, το κάνουμε για την πανδημία. Επομένως, αν δεν σας πειράζει που το λέω, πρέπει επίσης να το κάνουμε και για τον πλανήτη», δήλωσε ο 72χρονος Κάρολος, ο οποίος έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην εκστρατεία για περιβαλλοντικά θέματα.