Βασίλισσα Ελισάβετ: «Θα έρθουν καλύτερες μέρες, ενωμένοι θα νικήσουμε τον κορονοϊό»

«Μου θυμίζει την εποχή που ήμουν έφηβη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε στο σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμά της προς τον βρετανικό λαό.
ASSOCIATED PRESS

Για «μια περίοδο διαταραχής της ζωής στη Βρετανία» έκανε λόγο η Βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς απευθύνθηκε στο λαό του Ηνωμένου Βασίλείου σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού το βράδυ της Κυριακής.

Στο μήνυμα που μαγνητοσκοπήθηκε στο Κάστρο του Ουίντσορ, είπε ότι είναι ένας «όλο και πιο δύσκολος καιρός» για το έθνος - φέρνοντας θλίψη, οικονομικές δυσκολίες και «τεράστιες αλλαγές».

Η βασίλισσα συνέχιχσε το μήνυμά της ευχαριστώντας όλους «στην πρώτη γραμμή του NHS (σ.σ. Εθνικό Σύστημα Υγείας) - καθώς και τους εργαζόμενους στην περίθαλψη και άλλους βασικούς υπαλλήλους «που ανιδιοτελώς συνεχίζουν τα καθημερινά καθήκοντά τους εκτός σπιτιού για να στηρίξουν όλους εμάς».

«Είμαι βέβαιη ότι το έθνος θα σταθεί στο πλευρό μου και σας διαβεβαιώ ότι αυτό που κάνετε είναι εκτιμητέο και κάθε ώρα της σκληρής δουλειάς μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή σε πιο φυσιολογικούς καιρούς», είπε.

Υπήρξαν ευχαριστίες από τη βασίλισσα για «όσους από εσάς μένετε στο σπίτι, βοηθώντας έτσι να προστατέψετε τους ευάλωτους και να προστατέψετε πολλές οικογένειες από τον πόνο που ήδη αισθάνθηκαν αυτοί που έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

«Μαζί αντιμετωπίζουμε αυτήν την ασθένεια και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αν παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, τότε θα το ξεπεράσουμε» πρόσθεσε.

Η βασίλισσα τόνισε πως θέλει ο καθένας να μπορεί να «είναι υπερήφανος για το πώς ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόκληση», με εκείνους που στο μέλλον θα λένε ότι «οι Βρετανοί αυτής της γενιάς ήταν τόσο ισχυροί όσο κανείς» με αυτοπειθαρχία και καλή θέληση - κάτι που εξακολουθεί να ορίζει το Ηνωμένο Βασίλειο ως έθνος.

«Η υπερηφάνεια για το ποιοι είμαστε δεν είναι μόνο μέρος του παρελθόντος μας, καθορίζει το παρόν και το μέλλον μας», τόνισε.

Αυτή η υπερηφάνεια για την ταυτότητα του Ηνωμένου Βασιλείου αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, συμπλήρωσε η Βασίλισσα - συμπεριλαμβανομένων των χειροκροτημάτων για το NHS και άλλους βασικούς εργάτες, τα βράδια της Πέμπτης.

«Οι στιγμές που το Ηνωμένο Βασίλειο ενώθηκε για να τους επικροτήσει θα τις θυμόμαστε ως έκφραση του εθνικού μας πνεύματος. Και το σύμβολό της θα είναι τα ουράνια τόξα που ζωγραφίζουν τα παιδιά» υπογράμμισε.

Αυτό, είπε η Βασίλισσα, είναι μια περίοδος συμπόνιας.

«Σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία και σε όλο τον κόσμο, έχουμε δει ιστορίες ευσπλαχνίας των ανθρώπων που ενώνονται για να βοηθήσουν άλλους, είτε μέσω της παράδοσης φαγητών και φαρμάκων, είτε με την φροντίδα των γειτόνων τους ή με τη μετατροπή επιχειρήσεων για να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανακούφισης».

Η Βασίλισσα είπε ακόμη ότι το σημερινό της διάγγελμα της θύμισε εκείνο που έδωσε ως έφηβη το 1940 (σ.σ. κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου) με την αδελφή της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα - το πρώτο της τηλεοπτικό μήνυμα.

«Τότε, ως παιδιά, απευθυνόμασταν σε παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για την δική τους ασφάλεια. Σήμερα, για μια ακόμη φορά, πολλοί θα αισθανθούν την οδυνηρή αίσθηση του διαχωρισμού από τους αγαπημένους τους. Αλλά τώρα, όπως τότε, γνωρίζουμε βαθιά ότι είναι το σωστό πράγμα».

Η πρόκληση της καταπολέμησης του κορονοϊού είναι διαφορετική από τις άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν πριν, είπε η βασίλισσα - επειδή υπάρχει ένας κοινός στόχος.

«Αυτή τη φορά θα ενωθούμε με όλα τα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια κοινή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας την μεγάλη πρόοδο της επιστήμης και την ενστικτώδη συμπόνια μας για να θεραπευτούμε».

«Θα πετύχουμε - και αυτή η επιτυχία θα ανήκει σε όλους μας».

Η βασίλισσα ολοκλήρωσε το διάγγελμά της, στέλνοντας τις ευχαριστίες της και τις θερμότερες ευχές της σε όλους.

Τα 4 προηγούμενα διαγγέλματα

Το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ για τον κορονοϊό ήταν μόλις το πέμπτο από τότε που ανέβηκε στο θρόνο το μακρινό 1952.

Οι άλλες τέσσερις φορές που είχε απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα στον λαό της ήταν:

  • Στις 24 Φεβρουαρίου 1991 κατά την έναρξη του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

  • Τον Σεπτέμβριο του 1997, στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα

  • Τον Απρίλιο 2002, στην κηδεία της μητέρας της

  • Τον Ιούνιο του 2012, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 χρόνων στο θρόνο.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή