Βάσω Παπανδρέου: Βεβαίως και μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία στις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά

Βάσω Παπανδρέου: Βεβαίως και μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία στις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά
Eurokinissi

«Βεβαίως και μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία στις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα»! Αυτό τόνισε πριν από λίγο, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, η οποία έχει κληθεί ως μάρτυρας από το δικαστήριο επειδή μετείχε τότε στις κρίσιμες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά. Σε έντονο τόνο ο κατηγορούμενος, εξάδελφος του πρώην υπουργού, Ν. Ζήγρας, ζήτησε από τον κ. Τσοχατζόπουλο να κατονομάσει ποιοι τον δωροδόκησαν.

Στο μεταξύ, η κ. Παπανδρέου σε άλλο σημείο της κατάθεσής της τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πολύ ακριβά την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου», ωστόσο στη διάρκεια της εξέτασής της από το δικαστήριο, και ενώ της υπέβαλλαν σωρεία ερωτήσεων για το συγκεκριμένο θέμα, υποστήριξε ότι ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ ήταν μόνο να παίρνει αποφάσεις, χωρίς δυνατότητα ελέγχου.

Στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος έχει κληθεί για τον ίδιο λόγο ως μάρτυρας στην υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών και θα καταθέσει στη συνέχεια.

Στην αρχή της διαδικασίας υπήρξε ένταση όταν η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, η οποία βρίσκεται και σήμερα στη δικαστική αίθουσα, απαίτησε να καθίσει ακριβώς πίσω από τον σύζυγό της στο εδώλιο και συγκεκριμένα στη θέση που κάθεται ο κατηγορούμενος, κ. Σμπώκος.

«Η θέση μου είναι εδώ, κοντά σου» είπε στον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος προσπαθούσε να την ηρεμήσει. Τελικά η κ. Σταμάτη «πειθάρχησε» και κάθισε στις πίσω σειρές, όπου είναι η θέση της κάθε φορά.

Παράλληλα, στην αρχή της διαδικασίας, ο συνήγορος της κ. Σταμάτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης, δήλωσε στο δικαστήριο ότι θέλει να υποβάλει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της συζύγου του πρώην υπουργού προκειμένου να αποφυλακιστεί, αλλά το δικαστήριο καθόρισε τη σειρά διαφορετικά, ενώ η πρόεδρος είπε ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των πρώην υπουργών, Β. Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου και αφού οι συνήγοροι υπεράσπισης, όπως έχουν ζητήσει, σχολιάσουν τις καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι εξετάστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, τότε θα επιτρέψει στον συνήγορο να εκφράσει τους ισχυρισμούς του.

Στην κατάθεσή της η Βάσω Παπανδρέου είπε ότι υπήρξε μέλος του ΚΥΣΕΑ από το 1996 ως το 2001 και ότι συνεδρίαζαν σε τακτά χρονικά διαστήματα. «Παίρναμε αποφάσεις, αλλά δεν είχαμε κανέναν ρόλο, καμία δυνατότητα, ούτε για έλεγχο των αποφάσεων. Απλώς παίρναμε αποφάσεις με βάση την εισήγηση του υπουργού. Και συνήθως ήταν και οι αρχηγοί των Όπλων».

Πρόεδρος: Και οι τρεις;

Β. Παπανδρέου: Ανάλογα με το θέμα. Το ΚΥΣΕΑ διαρκούσε δύο ώρες, τέσσερις ώρες, ανάλογα με το θέμα. Δεν είχαμε τη δυνατότητα εκ των προτέρων να έχουμε γνώση του φακέλου και δεν είχαμε δυνατότητα να ελέγχουμε τι περιείχε ο φάκελος.

Πρόεδρος: Αυτή την απόφαση μπορούσε να την υλοποιήσει ο υπουργός;

Β. Παπανδρέου: Έπρεπε να υλοποιηθούν αποφάσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εμείς δεν είχαμε δυνατότητα να ελέγξουμε την υλοποίηση.

Πρόεδρος: Εσείς συζητάγατε το κόστος;

Β. Παπανδρέου: Δεν μπορούσαμε να ξέρουμε, αυτό που μας έλεγαν. Για παράδειγμα, ότι αυτό στοιχίζει ας πούμε ένα ευρώ.

Πρόεδρος: Μπορούσε να χωρέσει εκεί δωροδοκία;

Β. Παπανδρέου: Βεβαίως και μπορούσε να χωρέσει. Αυτό μπορεί να γίνει σε διάφορα στάδια.

Πρόεδρος: Μπορούσε να χωρέσει και πριν και μετά και κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ;

Β. Παπανδρέου: Βεβαίως και μπορούσε να χωρέσει. Από ό,τι φάνηκε τελικά δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε εάν ένα όπλο κάνει Α ευρώ. Δεν είχαμε τη δυνατότητα ούτε από τον νόμο.

Πρόεδρος: Τότε ποιος ο ρόλος σας; Παίρνετε μια απόφαση με βάση έναν φάκελο και μια εισήγηση;

Β. Παπανδρέου: Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα διοικητικά συμβούλια. Έτσι λειτουργούν.

Πρόεδρος: Έχει αλλάξει αυτό;

Β. Παπανδρέου: Δεν γνωρίζω.

Πρόεδρος: Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν τελικά τυπική;

Β. Παπανδρέου: Ουσιαστικά ναι, τυπική ήταν!

Πρόεδρος: Μιλάμε για εκατομμύρια.

Β. Παπανδρέου: Δισεκατομμύρια. Όταν μας λένε ότι για τα υποβρύχια, για παράδειγμα, τις προδιαγραφές τις έκανε το ναυτικό και οι προδιαγραφές είναι αυτές που καθορίζουν πολλά πράγματα, δεν είχαμε κανένα ρόλο εμείς να καθορίσουμε τις προδιαγραφές. Ούτε μπορούσαμε να διαφωνήσουμε.

Εισαγγελέας: Ο φάκελος αυτός που έφτανε είχε μέσα πολλά χαρτιά ή μόνο την εισήγηση του υπουργού;

Β. Παπανδρέου: Δεν ήταν το ίδιο σε κάθε περίπτωση. Στη συγκεκριμένη δε θυμάμαι. Καμιά φορά ερχόταν φάκελος με πολλά χαρτιά, και ήταν δύσκολο να ασκήσουμε κάποιο έλεγχο γιατί ούτε τον χρόνο είχαμε ούτε τις γνώσεις.

Εισαγγελέας: Όταν πήρατε την απόφαση για την ανάθεση στα ναυπηγεία, δεν γνωρίζατε ότι τα ναυπηγεία συνεργάζονται με γερμανική εταιρεία; Δεν θυμάστε να υπήρχε διακοπή για το ίδιο θέμα;

Β. Παπανδρέου: Το ίδιο θέμα συζητιόταν και σε άλλες μέρες αλλά με άλλο αντικείμενο.

Εισαγγελέας: Αν είχατε κάποιες απορίες, σε ποιον θα απευθύνατε την ερώτηση;

Β. Παπανδρέου: Ο κάθε υπουργός έκανε τις ερωτήσεις του στο ΚΥΣΕΑ. Το ερώτημα που είχα τότε για τα υποβρύχια ήταν αν τα χρειαζόμασταν.

Εισαγγελέας: Ο πρωθυπουργός ρωτούσε; Ήταν πιο ενημερωμένος από εσάς; Ή είχε και εκείνος έναν φάκελο εκείνη την ώρα;

Β. Παπανδρέου: Δεν γνωρίζω. Τον κ. πρωθυπουργό τον είχατε εδώ. Μερικές φορές έκανε τις ερωτήσεις του όπως όλοι.

Εισαγγελέας: Είχατε ενεργό ρόλο στις αποφάσεις;

Β. Παπανδρέου: Άλλες φορές ναι, άλλες φορές όχι. Δεν είχα ποτέ υποστηρίξει οτιδήποτε. Έκανα διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Ένταση προκλήθηκε στη διάρκεια της υποβολής ερωτήσεων στην κ. Παπανδρέου από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου- Πολιτικής αγωγής.

Όταν η συνήγορος του δημοσίου ρώτησε την πρώην υπουργό, εάν ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε ενημερώσει το ΚΥΣΕΑ για την ύπαρξη μεσαζόντων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός σηκώθηκε όρθιος και απάντησε ότι, το έχει διαψεύσει ο ίδιος και το είχε αναφέρει στην προηγούμενη διαδικασία.

Η κ. Παπανδρέου είπε σχετικά: «Στην αρχή δεν είχα ακούσει τίποτα, αργότερα στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης άκουσα κάτι, όμως δεν είχαμε κατόπιν συγκεκριμένα στοιχεία. Υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μερικά πράγματα αποδεικνύονται και έχουν αποδειχθεί».

Το λόγο πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Λεωνίδας Κοτσαλής: «Στη βάση της πολύ στεγανής νομοθεσία και ελεγχόμενης με τα κλιμάκια, υπήρχε περίπτωση για δωροδοκία;

Β. Παπανδρέου: H περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε όλο τον κόσμο είναι ότι,

εκεί που υπάρχει μίζα είναι ο στρατιωτικός χώρος.

Συνήγορος: Ποτέ πληροφορηθήκαμε εσείς για δικαστική εμπλοκή του κυρίου Τσοχατζόπουλου;

Β. Παπανδρέου: «Tο 2007 σε μια κομματική συγκέντρωση είχα πει ότι,έβλεπα πως δεν δικαιολογούσαν τον τρόπο ζωης τους και δεν αναφέρομαι σε υπουργούς αναφέρομαι γενικά σε σχέση με τα έσοδα τους».

Συνήγορος: Ξαφνιαστήκατε με την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου;

Β. Παπανδρέου: «Βεβαίως και με αιφνιδίασε, γιατί εγώ έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ. Αλλού πιστεύαμε, άλλα πράγματα ήρθαμε να υπηρετήσουμε και το να καταρρέει αυτό που πιστεύεις σε όλη σου τη ζωή, είναι πολύ σημαντικό. Υπήρξαν δικές στη Γερμανία και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά».

Συνήγορος: Οι δικές της Γερμανίας...

Πρόεδρος: Για τα πιστεύω της, την ρωτάτε;

Β Παπανδρέου: Εάν αληθεύουν όλα αυτά είναι φρικιαστικά. Η πρωτόδικη απόφαση κάπου στηρίχτηκε.

Συνήγορος: Kαι η πρωτόδικη απόφαση είναι υπό διερεύνηση.

Πρόεδρός: Σας παρακαλώ..

Συνήγορος: Δεν μπορείτε να με διακόπτεται και να οδηγείτε τον μάρτυρα εκεί που θέλετε..

Πρόεδρος: Aυτό είναι αιχμή κατά του δικαστηρίου. Ανακαλέστε..

Συνήγορος: Ανακαλώ κ. Πρόεδρε...

Η ένταση επανήλθε, όταν υπέβαλλε ερωτήσεις στην κ. Παπανδρέου ο κ. Τσοχατζόπουλος

Άκης Τσοχατζόπουλος: «Hθελα να ευχαριστήσω το δικαστήριο, γιά την εξασφάλιση της παρουσίας των μελών του ΚΥΣΕΑ. Αλλά και την κ. Παπανδρέου.

Πρόεδρος: Eρώτηση.

Άκης Τσοχατζοπουλος: θα κάνω, τώρα έκανα μια εισαγωγή. Δεν μου επιτρέπεται;

Πρόεδρος: Όχι, ερώτηση!

Άκης Τσοχατζόπουλος: H κ. Παπανδρέου συμφωνεί με αυτά που λέω ότι, οι αποφάσεις, που λαμβάνονται εκεί...

Πρόεδρος: Aυτό δεν την ρωτάμε τόση ώρα;

Άκης Tσοχατζόπουλος: O χώρος των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι, όπως ο υπόλοιπος χώρος του δημοσίου.

Β. Παπανδρέου: Δεν κατηγορείστε, που οι αποφάσεις ελήφθησαν στο ΚΥΣΕΑ, ούτε για τη διαδικασία... Κατηγορείστε για δωροδοκία.

Άκης Τσοχατζοπουλος: Δεν έχω διάθεση να ανοίξω διάλογο μαζί σας. Καμία δωροδοκία δεν έχει υπάρξει στη δική μου θητεία.

Β Παπανδρέου: Μακάρι!

Πρόεδρος: Μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει ερώτηση.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Nα όλα αυτά ερώτηση ήταν.

Βάσω Παπανδρέου: Λυπάμαι και για σένα και για το ΠΑΣΟΚ...

Άκης Τσοχατζοπουλος: Tο συμβούλιο άμυνας εισηγείται στο ΚΥΣΕΑ και το συμβούλιο άμυνας είναι το ανώτατο όργανο. Τα πρακτικά του υπουργείο του καταγράφονται. Υπάρχει γραμματέας.

Πρόεδρος: Kαθίστε παρακαλώ.

Άκης Τσοχατζοπουλος: Δεν μου δώσατε τον λόγο να κάνω ερωτήσεις; Είναι θέματα πρακτικά. Συνεχίζεται να μη μου επιτρέπεται να μιλήσω.

Πρόεδρος: Kαθίστε

Άκης Τσοχατζόπουλος: Εντάξει κ. πρόεδρε. Ευχαριστώ παρά πολύ.

Στη συνέχεια με γραπτή δήλωση του ο εξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, μετά από όσα είπαν στις καταθέσεις τους ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τον κ. Τσοχατζόπουλο και όποιον άλλον έχει συμμετάσχει στις δωροδοκίες, να κατονομάσει αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημιά που υπέστη

το ελληνικό δημόσιο.

Ενώ παράλληλα τόνισε : «Στο βωμό του τεκμηρίου αθωότητας του κ.. Τσοχατζόπουλου έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένεια του και οι φίλοι του και έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ... Ας μη θυσιαστεί ολόκληρη η χώρα».

Στη διάρκεια των ερωτήσεων που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στην πρώην υπουργό, ο κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, που υπερασπίζεται τον κ. Τσοχατζόπουλο, δήλωσε στο δικαστήριο ότι έχει τη διαβεβαίωση του πρώην γραμματέα υπουργικού συμβουλίου ότι υπάρχουν πρακτικά των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ, και ότι ενώ τα ζήτησε του απάντησε ότι υπάρχουν, αλλά δεν μπορεί να τα δώσει και τόνισε στο δικαστήριο ο συνήγορος ότι πρέπει να βρεθούν και να διαβαστούν τα πρακτικά.

Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι βασικό!

Δημοφιλή