Βαθαίνει η κρίση στην Αργεντινή: Ζήτησε από το ΔΝΤ πρώιμη εκταμίευση δανείου 50 δισ. δολαρίων

Βαθαίνει η κρίση στην Αργεντινή: Ζήτησε από το ΔΝΤ πρώιμη εκταμίευση δανείου 50 δισ. δολαρίων
EITAN ABRAMOVICH via Getty Images

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε αιφνιδιαστικά την πρώιμη εκταμίευση ενός δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, καθώς η οικονομική κρίση της βαθαίνει.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι είπε πως η κίνηση έχει σκοπό να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς την οικονομία της Αργεντινής.

Το πέσο έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος, και ο πληθωρισμός καλπάζει.

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι επιδιώκει να ενισχύσει τη συμφωνία και να αλλάξει τους ρυθμούς της. «Τόνισα τη στήριξή μου προς τις προσπάθειες της Αργεντινής στην πολιτική και την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να αναπτύξει αναθεωρημένα σχέδια πολιτικής» είπε σχετικά η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Ταμείου, σε ανακοίνωσή της.

Οι επενδυτές ανησυχούν πως η Αργεντινή ίσως να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τον βαρύ κυβερνητικό δανεισμό της και να χρεοκοπήσει.

Ανταποκριτές στη χώρα εκτιμούν πως η απόφαση επιτάχυνσης της διάσωσης του ΔΝΤ υποδεικνύει αυξανόμενη απελπισία: Αν και οι όροι του δανείου είχαν συμφωνηθεί τον Μάιο, ο πρόεδρος Μάκρι είχε πει ότι ανέμενε ανάκαμψη της οικονομίας, και ότι δεν περίμενε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα.

Η οικονομία της Αργεντινής — η τρίτη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική — βρίσκεται στα όρια της ύφεσης, ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν 19,6% και για όλη τη χρονιά, η άνοδός του αναμένεται να φθάσει το 30%, προκαλώντας απόγνωση στους πολίτες και ξεσηκώνοντας τα συνδικάτα. Η CGT, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Αργεντινής, έχει καλέσει σε 24ωρη γενική απεργία την 25η Σεπτεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα λιτότητας (περικοπές στις κρατικές δαπάνες, απολύσεις στο δημόσιο κλπ) που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μάκρι, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Σημειώνεται πως και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία και η Βραζιλία, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω πτώσης των νομισμάτων τους, αλλά η κατάσταση της Αργεντινής φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη: Η χώρα δεν έχει καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G20, ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να καταφέρνει να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε στο ΔΝΤ. Επίσης, η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους πολίτες της Αργεντινής, καθώς οι τιμές πολλών αγαθών και υπηρεσιών εξακολουθούν να «σνυδέονται» με το αμερικανικό δολάριο, ενώ ο συνδυασμός πληθωρισμού και περικοπών των δημοσίων δαπανών σημαίνει πως οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με τις τιμές, κάνοντας τους Αργεντινούς φτωχότερους.

(με πληροφορίες από BBC, AFP, Reuters)

Δημοφιλή