ΔΙΕΘΝΕΣ
01/05/2019 08:51 EEST

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο δηλώνει πως η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε

Το κάλεσμα της Πρωτομαγιάς όμως του Γκουαϊντό ισχύει.

Handout . / Reuters

Φορτισμένη με ένα πολύ διαφορετικό ιστορικό βάρος, για την πορεία της χώρας μπορεί να αναδειχθεί η φετινή Πρωτομαγιά για τη Βενεζουέλα καθώς ήδη από την Τρίτη ο ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊντό έχει καλέσει ουσιαστικά στρατό να επιχειρήσουν την ανατροπή του προέδρου της χώρας. Μια κίνηση θα μπορούσε να αιματοκυλήσει τη χώρα εάν ο Γκουαϊντό δεν είναι τόσο καλά προετοιμασμένος και βέβαιος για τους συμμάχους του, όσο ο ίδιος δηλώνει. 

Λίγη ώρα βέβαια μετά τις δηλώσεις του Μαδούρο, ο Γκουαϊντό επανήλθε με νέες δηλώσεις, ισχυριζόμενος για ακόμη μια φορά πως ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων. «Ο Μαδούρο δεν έχει ούτε τη στήριξη ούτε το σεβασμό των ενόπλων δυνάμεων» ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε το κάλεσμα σε στρατό και πολίτες να βγουν στους δρόμους σήμερα, Τετάρτη. 

Το διάγγελμα Μαδούρο

Την ίδια στιγμή μετά από ένα πολύ δύσκολο 24ωρο, ο Νικολάς Μαδούρο σε διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης (πρωί Τετάρτης για τη Ελλάδα) επέμεινε πως η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών οι οποίοι αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του του Γκουαϊντό. Μάλιστα συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις, λέγοντας πως κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

Προανήγγειλε δε πως θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων. 

 

Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (...) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του. 

Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην [δημόσια] ειρήνη», συνέχισε.

Η σχεδόν μίας ώρας ομιλία του Μαδούρο, ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του προέδρου της Βενεζουέλας μετά το «κάλεσμα» του Γκουαϊντό και τα επεισόδια που συνόδευσαν αυτό στους δρόμους τους πόλεις.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊντό  Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».

 

Οι ταραχές

Όπως δήλωσε οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζει, «όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», διατράνωσε.

Τέλος ο Μαδούρο απάντησε και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο  ο οποίος φαίνεται πως διέρρεε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας και να αναζητήσει καταφύγιο στην Κούβα. 

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι (...) ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (...) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Carlos Garcia Rawlins / Reuters
Anadolu Agency via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images

 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, AFP, AΠΕ-ΜΠΕ