ΔΙΕΘΝΕΣ
18/03/2019 13:14 EET

Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ στο τραπέζι με τη Ρωσία - «Στρατιωτικός» ανασχηματισμός από τον Μαδούρο

Θα εξακολουθήσει να στηρίζει τον πανταχόθεν βαλλόμενο ηγέτη η Μόσχα;

Handout . / Reuters
Ο Μαδούρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, στη Βενεζουέλα.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Άμπραμς και ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ θα συναντηθούν στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, δήλωσαν διπλωμάτες από τις δύο χώρες.

Ουάσιγκτον και Μόσχα διαφωνούν πλήρως μέχρι στιγμής για την Βενεζουέλα!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες δυτικές χώρες υποστηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊντό, επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ο οποίος επικαλέστηκε το σύνταγμα τον Ιανουάριο του 2019 για να αναλάβει προσωρινή προεδρία, ενώ η Ρωσία λέει ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο παραμένει ο μόνος νόμιμος ηγέτης της χώρας.

ASSOCIATED PRESS
O Xουάν Γκουαϊντό, που συνεχίζει τον «ανένδοτο» αγώνα του κόντρα στον Μαδούρο, εδώ σκαρφαλώνει σε αυτοκίνητα για να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση, πριν από μερικές ημέρες στο Καράκας.

 Η Ουάσιγκτον λέει ότι η Μόσχα υποστηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο. Αλλά οι διπλωμάτες των ΗΠΑ λένε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα σημείο, όπου η Ρωσία θα αποφασίσει ότι ο Μαδούρο κινείται πλέον πέρα ​​από τη διάσωση...

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ρωσίας ανέφερε (18 Μαρτίου) ότι η Τρίτη 20 του μηνός θα είναι ημέρα συνομιλιών και ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν με ποιό τρόπο μπορούν να ενθαρρύνουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιπολίτευσης.

«Οι θέσεις της Μόσχας και της Ουάσινγκτον σε αυτό το ζήτημα είναι διαμετρικά αντίθετες, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μην μιλάμε», ανέφερε ο Ριαμπκόφ.

ASSOCIATED PRESS
H πιο σοβαρή παρενέργεια του μπλακάουτ στην Βενεζουέλα ήταν η έλλειψη πόσιμου νερού, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ξεχυθούν στους δρόμους για να βρουν το πολυτιμότερο αγαθό σε βυτία ή... ποτάμια.

 

Ο ανασχηματισμός του Μαδούρο (ο στρατός στην κυβέρνηση...)

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Μαδούρο σχεδιάζει «ριζικό ανασχηματισμό»(!) αποδίδοντας σχετική δήλωση στον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκεζ, στον απόηχο της νέας βαθιάς κρίσης που προκάλεσε στη χώρα το παρατεταμένο μπλακάουτ στο δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού.

Ο Μαδούρο είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι κρύβονται πίσω από το μπλακάουτ που άφησε επί ημέρες χωρίς ηλεκτρισμό την Βενεζουέλα και κάνει λόγο για «κυβερνο-επιθέσεις», καθώς και για σαμποτάζ από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, μηχανικοί στην Βενεζουέλα είπαν στο διεθνές πρακτορείο, ότι το μπλακάουτ είναι αποτέλεσμα ετών κακοσυντήρησης και υπο-επένδυσης στο ηλεκτρικό δίκτυο και στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Carlos Eduardo Ramirez / Reuters
Ο στρατός χρησιμοποιείται και ως δύναμη καταστολής σε συγκεντρώσεις εσχάτως στην Βενεζουέλα.

 Ο Μαδούρο έχει κάνει κατ′ επανάληψη ανασχηματισμό από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία το 2013, προωθώντας σταθερά όλα και περισσότερους στρατιωτικούς σε θέσεις-κλειδιά για την διαχείριση του πετρελαίου, την εσωτερικής ασφάλειας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Πριν από μερικά 24ωρα, συνομιλώντας με εργάτες σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού, υποσχέθηκε να δημιουργήσει μία στρατιωτική μονάδα, με στόχο την άμυνα από κυβερνο-επιθέσεις...

Sponsored Post