Βενιζέλος: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα

Βενιζέλος: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Sooc

Το «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» ισχύει τώρα για όλους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στη Deustche Welle, αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο εκλογών.

«Η κοινή γνώμη μέσω των δημοσκοπήσεων στέλνει μήνυμα ότι στην καθαρή πλειοψηφία της θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άρα τα κόμματα καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Τώρα, στην περίπτωση των εκλογών ο ελληνικός λαός θα τεθεί προ μεγάλων διλημμάτων. Ή θα διαμορφώσει έναν συσχετισμό ο οποίος με τη σειρά του θα αναδείξει μια κυβέρνηση, η οποία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις και θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική -να ολοκληρώσουμε χωρίς περαιτέρω δυσκολίες την όλη προσπάθεια- ή θα κάνει μια άλλη επιλογή η οποία έχει αναμφίβολα κόστος.» Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, για όλους ισχύει τώρα το «hic Rhodus, hic salta».

Σχετικά με το αίτημα για δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, δήλωσε ότι τόσο ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο υπ. Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του «υποσχέθηκαν» την παροχή σχετικής στήριξης.

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το διάστημα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή ως το τέλος αυτής της παράτασης, έχει ως εξής: «Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε μια αξιολόγηση, η οποία κλείνει το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ανοίγει το ECCL, την προληπτική ευρωπαϊκή γραμμή, και μας επιτρέπει να συζητήσουμε με το ΔΝΤ τη μετατροπή του εναπομένοντος προγράμματος μέχρι και το 2016 από κανονικό - ας το πούμε έτσι- σε προληπτικό», αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως μάλιστα διευκρινίζει, τα χρήματα του ΔΝΤ θα αξιοποιούνται μόνο σε περίπτωση που τα επιτόκια για δάνεια από τις χρηματαγορές θα είναι υψηλότερα. Το τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια αλλαγή, δηλαδή αν και με ποιες δεσμεύσεις θα συνδέεται, αυτό είναι θέμα της διαπραγμάτευσης.

Οι δεσμεύσεις για την προληπτική γραμμή

Δεσμεύσεις θα υπάρξουν όμως και για μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αυτές οι δεσμεύσεις δεν θα έχουν όμως τον χαρακτήρα ενός μνημονίου: «Υπάρχουν οι δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από την ίδια τη φύση της ευρωζώνης και της ΕΕ. Υπάρχουν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας, από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, από τα λεγόμενα 'δύο πακέτα' της Ευρωζώνης. Αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές σε όλες τις χώρες. Η ίδια συζήτηση που γίνεται για την Eλλάδα γίνεται για τη γαλλική οικονομία, για την ιταλική οικονομία, έγινε για την Ισπανία. Άρα δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάτι το οποίο είναι έκτακτο ή 'εξωτικό', όπως ήταν τα προγράμματα του 2010, για τα οποία δεν υπήρχε κάποιο προηγούμενο. Εδώ τώρα μιλούμε για θεσμοθετημένους κανονισμούς και για πάγιες ρυθμίσεις.»

Αναφορικά με την πρακτική πλευρά των διαπραγματεύσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα με την οδηγία να ετοιμάσουν μια αναφορά για το «State of Play», για την κατάσταση προόδου. Όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος ο χρόνος πιέζει: «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις μέρες αυτές, διότι πρέπει από 1ης Ιανουαρίου να είμαστε σε θέση με μεγάλη ταχύτητα να αξιοποιήσουμε το δίμηνο που έχουμε στη διάθεση μας ώστε με τον πιο ομαλό τρόπο να περάσουμε από το τέλος του μνημονίου στον θώρακα προστασίας της ελληνικής οικονομίας έναντι των αγορών.»

Συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υπογράμμισε την ανάγκη να «αποφεύγονται οι πρόσθετες εντάσεις στη διεθνή πολιτική, τονίζοντας ότι στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μια πρόσθετη ένταση «σε σχέση με την Κύπρο, σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με το σεβασμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

«Με τις τελευταίες επαφές που είχαμε με την τουρκική κυβέρνηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με τη δική μου επίσκεψη στην 'Αγκυρα αλλά και με τη διοργάνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα πριν λίγες μέρες, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, κάναμε βήματα, αλλά χρειάζονται και άλλες πολλές προσπάθειες, πάνω στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις μεγάλες ανοιχτές κρίσεις της εποχής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για ταύτιση των θέσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας και συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοιο πληθωρισμό κρίσεων και στην ανατολική και τη νότια γειτονιά της ΕΕ. «Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι πάρα πολύ κοντά στις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Έχουμε ελληνικές Κοινότητες, Ελληνικά Ορθόδοξα Πατριαρχεία, έχουμε χριστιανικούς πληθυσμούς που συνδέονται με την Ελλάδα. Για μας, αυτό που συμβαίνει σε όλο το φάσμα από τη Γάζα μέχρι την Τρίπολη είναι εξαιρετικά σημαντικό, με κορυφαίο ζήτημα τον πόλεμο κατά του ISIS», πρόσθεσε.

Την ίδια αντίληψη διατηρούν Ελλάδα και Γερμανία και σε ότι αφορά την κρίση στην Ουκρανία και τις σχέσεις Ευρώπης και Ρωσίας. «Έχουμε την ίδια αντίληψη, την ίδια νοοτροπία και είναι για μας πολύ σημαντικό να αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες θα επιτρέψουν μια πολιτικοδιπλωματική προσέγγιση και την αποφυγή της κλιμάκωσης», επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για τις εξελίξεις σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος. «Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός ως προς την εκτίμηση ότι πέτυχε η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της γρήγορης εξάπλωσης του ISIS, κυρίως στο Ιράκ, όπου στόχος μας είναι να την επιβραδύνουμε, να τη σταματήσουμε. Είμαστε φυσικά πολύ μακριά από πολιτικές λύσεις. Αυτό ισχύει τόσο για το Ιράκ όσο, κυρίως, για τη Συρία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί και η κατάσταση στην Λιβύη.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή