ΔΙΕΘΝΕΣ
04/11/2020 16:31 EET

Βιέννη: Την ταυτοποίηση των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης ανακοίνωσε η αστυνομία

Οι 13 από τους τραυματίες υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς, ενώ οι άλλοι από θραύσματα ή τρέχοντας να διαφύγουν.

ASSOCIATED PRESS

Την ταυτοποίηση των τεσσάρων νεκρών και των 23 τραυματιών που άφησε πίσω του ο 20χρονος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης, το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε το μεσημέρι η Αστυνομία στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Νεκροί είναι ένας 39χρονος Αυστριακός, μία 44χρονη Αυστριακή, μία 24χρονη Γερμανίδα και ένας 21 χρόνων άνδρας με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία. Το σύνολο των τραυματιών ανέρχεται σε 23, με ηλικίες μεταξύ 21 και 43 ετών, και από αυτούς οι επτά είναι γυναίκες, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας της Βιέννης Μάνφρεντ Ράιτχαλερ.

Η 24χρονη ήταν σερβιτόρα και πυροβολήθηκε μπροστά από ένα εστιατόριο στην Πλατεία Ρούπρεχτ, ο 21χρονος πυροβολήθηκε στη γωνία των οδών Μπάουερντμαρκτ και Φλάισμαρκτ (στην οποία βρίσκεται και η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη της Αγίας Τριάδας), ο 39χρονος πυροβολήθηκε μπροστά από ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού στην Πλατεία Σουηδίας, ενώ η 44χρονη υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, οι 13 από τους τραυματίες -συμπεριλαμβανομένου του 28χρονου αστυνομικού- υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς, ενώ οι άλλοι τραυματίστηκαν, για παράδειγμα, από θραύσματα ή τρέχοντας να διαφύγουν, με την πλειονότητα των τραυματιών να προέρχεται από την Αυστρία, αλλά υπάρχουν επίσης πολίτες από τη Γερμανία, τη Σλοβακία, το Λουξεμβούργο, το Αφγανιστάν, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Aρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται ήδη σε κατ΄ οίκον περίθαλψη, ενώ, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Υγειονομικών Υπηρεσιών Βιέννης, τρεις τραυματίες βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η κατάστασή τους είναι σταθερή.

ASSOCIATED PRESS

 

«Τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν μπορούν να προβλεφθούν»

Η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης, προκάλεσε τρόμο και φρίκη σε όλη την Αυστρία και όχι μόνον, ωστόσο για τον γνωστό ιστορικό και ειδικό σε θέματα μυστικών υπηρεσιών Ζίγκφριντ Μπέερ από το Γκρατς, αυτή δεν έπρεπε να αιφνιδιάσει.

Ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την «ύπουλη ισλαμική τρομοκρατική επίθεση», παρατηρεί σε σημερινές δηλώσεις του πως δεν μπορεί μεν κανείς να προβλέψει τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά θα υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να προετοιμαστεί, «διότι εδώ και χρόνια προειδοποιώ ότι δεν είμαστε, όπως λέμε, ένα νησί των ευλογημένων» (σ.σ. χαρακτηρισμός που δινόταν στην Αυστρία την εποχή του ιστορικού καγκελαρίου της, του Μπρούνο Κράισκι, μεταξύ 1970 και 1983).

Ο Ζίγκφριντ Μπέερ θεωρεί ότι ο δράστης σχεδίασε την τρομοκρατική του επίθεση πολύ νωρίτερα και σε αυτό το πλαίσιο κατηγορεί την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας για αμέλεια καθώς, όπως σημειώνει, δεν ήταν αρκετά καλά προετοιμασμένη για μία τρομοκρατική επίθεση και είχε δώσει πολύ λίγη προσοχή σε εν δυνάμει δράστες.

Για τον ίδιο, «προφανώς οι δυνατότητες αυτής της Υπηρεσίας δεν είναι επαρκώς μεγάλες και καλές για τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων. Πιστεύω ότι πρόκειται για υποχρηματοδοτούμενο θεσμό, που, τόσο από πλευράς προσωπικού όσο και προϋπολογισμού, δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένος».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες, Τρίτη, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ ανακοίνωσε ότι είναι «αναγκαία μία αξιολόγηση και βελτιστοποίηση του συστήματος».

Ο ίδιος καλεί τώρα τις δυνάμεις ασφαλείας του ομόσπονδου κρατιδίου της Στυρίας και της πρωτεύουσας του, του Γκρατς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, επειδή, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να αποκλειστούν ούτε εκεί τρομοκρατικές επιθέσεις.