ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/12/2015 02:48 EET | Updated 01/12/2015 03:10 EET

Τα τρία βήματα που πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρεός

sooc

Σε ένα ακόμα ακόμα καυτό δίμηνο εισέρχεται η ελληνική οικονομία καθώς τα κομμάτια του παζλ συμπληρώνονται ένα - ένα ξεκαθαρίζοντας το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει η πολυπόθητη για την Αθήνα διαπραγμάτευση αναφορικά με το χρέος.

Όπως διαμηνύουν οι δανειστές οι τρεις βασικοί σταθμοί πριν την έναρξη της συζήτησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η συμφωνία και υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων και η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του Μνημονίου.

Αναφορικά με τον πρώτο στόχο οι εξελίξεις δείχνουν ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί κανονικά πριν από το τέλος του 2015, προκειμένου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ολοκληρώνοντας έτσι τη βασική προϋπόθεση προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η κοινοτική οδηγία διάσωσης των τραπεζών.

Πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ρίχνει το βάρος του στην διαπραγμάτευση αναφορικά με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων, καθώς η υλοποίηση του θα φέρει πρώτον την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1δισ ευρώ και κυρίως το «πράσινο φως» από τους δανειστές προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο έως τις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σχετικά με της νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων δράσεων, προκειμένου αυτές να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Ο κ. Κοστέλο μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι οι διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί στα κόκκινα δάνεια, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα και τα εργασιακά.

Όπως έχει γράψει η HuffPost Greece το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να επιταχύνει τις διαδικασίες με στόχο, κατά την επίσκεψη τους την ερχόμενη εβδομάδα οι δανειστές να βρουν έτοιμες όλες τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς προκειμένου αυτή η εκκρεμότητα να έχει κλείσει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τότε, οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για τις εορτές των Χριστουγέννων, γεγονός που σημαίνει ότι η επανέναρξή τους θα οριστεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Κάτι τέτοιο ωστόσο και οι δύο πλευρές το θεωρούν απίθανο, καθώς όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το βασικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπάρχει ήδη από την προηγούμενη επίσκεψη των επικεφαλής στην Αθήνα, ενώ οι επαφές συνεχίζονται μέσω ανταλλαγής στοιχείων, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος.

Στόχος των δανειστών είναι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και να επιστρέψουν αμέσως μετά τις γιορτές για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, το επόμενο ορόσημο έρχεται μετά την πρωτοχρονιά καθώς οι δανειστές σχεδιάζουν  σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση να επανέλθουν στην Αθήνα «αρχές Ιανουαρίου, εάν είναι έτοιμη η κυβέρνηση».

Ο ίδιος σημείωσε ότι τότε θα πρέπει να υλοποιηθούν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα μέτρα για να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι τα οποία θα διατυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η μείωση του μεριδίου που κατέχει η ΔΕΗ  στην εγχώρια αγορά ενέργειας και η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.

Με βάση αυτό τον προγραμματισμό η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως μετά την τελική διαπραγμάτευση για το χρέος.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων της ελληνικής πλευράς είναι ότι με βάση τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, έως το Μάρτιο θα πρέπει να υπάρχει τελική συμφωνία για τη διαχείριση του χρέους. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το Μάρτιο του 2016 και αφού έχουν προηγηθεί η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και οι αποφάσεις για το χρέος, θα παρουσιαστεί στους θεσμούς ο νέος επενδυτικός χάρτης της χώρας, ώστε να φύγει ο φαύλος κύκλος και να επανέλθει ο ενάρετος κύκλος.

Ωστόσο, πριν ακόμα ξεκινήσει η επίσημη διαπραγμάτευση για το χρέος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, έδωσε ένα δείγμα των προθέσεων των δανειστών, αναφορικά με τις νέες δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζοντας ότι στο τραπέζι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο «κουρέματος» σημείωσε ότι η πιο πιθανή λύση θα ήταν μια τμηματικά η ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα μπορούσε να συνεχίσει να συνδέεται με κάποιου είδους όρους για να ελέγχεται και να διασφαλίζεται ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία θα συνεχισθεί μετά τη λήξη του προγράμματος.