ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2020 15:19 EEST | Updated 16/10/2020 17:22 EEST

Βίντεο: Φερόμενη βολή S-400 από την Τουρκία

Βίντεο κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.

Reuters
.

Βολή πυραύλου πραγματοποιήθηκε στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην Τουρκία, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναμενόταν να δοκιμάσουν τα ρωσικής προέλευσης συστήματα αεράμυνας S-400, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει το Reuters, το βίντεο τραβήχτηκε στη Σινώπη και δείχνει μια στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό. Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία είχε εκδώσει ανακοινώσεις περιορισμών στον εναέριο χώρο και στα ύδατα της περιοχής, λόγω δοκιμαστικών βολών. Από πλευράς του το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στρατιωτική- διπλωματική πηγή αναφέρει πως η Τουρκία προέβη όντως για πρώτη φορά σε δοκιμές των S-400, στην περιοχή της Σινώπης, εκτοξεύοντας συγκεκριμένα τρεις πυραύλους.

«Στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους» δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο ρωσικός εξαγωγικός οργανισμός οπλικών συστημάτων Rosoboronexport δεν σχολίασε την πληροφορία αυτή.

 

Οι δοκιμές των S-400, εάν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αντιτεθεί στην αγορά του εν λόγω οπλικού συστήματος από την Άγκυρας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, θέτει σε κίνδυνο τα κοινά αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Λόγω της συγκεκριμένης αγοράς η Ουάσινγκτον είχε εκδιώξει πέρυσι την Τουρκία από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 και είχε απειλήσει με κυρώσεις.

(με πληροφορίες από Reuters, TASS)