Βίντεο: Ιρανή αθλήτρια αναρρίχησης εμφανίστηκε στους Ασιατικούς Αγώνες χωρίς χιτζάμπ

Η Ελνάζ Ρεκαμπί, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, παραβιάζει ανοιχτά την ρητή εντολή που ισχύει από το 1983 για όλες τις γυναίκες αθλήτριες του Ιράν.
|
Ιανουάριος 2014
Ιανουάριος 2014
Facebook / Elnaz Rekabi

«Σε μια ιστορική κίνηση, η Ιρανή αθλήτρια Ελνάζ Ρεκαμπί που εκπροσώπησε το Ιράν στους τελικούς των Ασιατικών Αγώνων Αναρρίχησης στη Σεούλ, αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ, παρακούοντας τους περιορισμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις αθλήτριες», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η τηλεόραση του Ιράν.

Το μήνυμα μαρτυρά ότι η «επαναστατική» κίνηση της αθλήτριας προκαλεί ήδη εντύπωση στην Τεχεράνη.

Η απόφαση της Ρεκαμπί να εκπροσωπήσει το Ιράν στους τελικούς των Ασιατικών Αγώνων Αναρρίχησης στη Σεούλ χωρίς χιτζάμπ παραβιάζει τους πάγιους περιορισμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για τις αθλήτριες.

Η χρήση του χιτζάμπ έγινε υποχρεωτική για τις Ιρανές γυναίκες από το 1983, λίγο μετά την επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979, ο οποίος δήλωσε ότι χωρίς αυτό το ρούχο οι γυναίκες ήταν «γυμνές».

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα του Ιράν, οι γυναίκες που δεν καλύπτονται δημόσια αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και πρόστιμα.

Aύγουστος 2016
Aύγουστος 2016
Instagram / elnaz.rekabi

Ο θάνατος της Μάχσα Αμινί τον Σεπτέμβριο πυροδότησε ένα κίνημα που υπερασπίζεται τις ελευθερίες στο Ιράν, με μεγάλες διαδηλώσεις να επαναλαμβάνονται και μέσα στον Οκτώβριο.
Η Ιρανή Mahsa Amini πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 αφού υπέστη καρδιακή προσβολή και έπεσε σε κώμα, σε αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκε από την αστυνομία ηθικής επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, όπως ανέφεραν ΜΜΕ από το Ιράν.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα