Βίντεο: Μάχες στο Λισιτσάνσκ της Ουκρανίας

Ανταλλαγές πυρών στην πόλη, η οποία βρίσκεται στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.
via Associated Press

Ανταλλαγές πυρών στην πόλη Λισιτσάνσκ, στην περιφέρεια Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, απεικονίζει βίντεο που δημοσιεύει το BBC.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το Λουχάνσκ θέτοντας υπό τον έλεγχό τους το Λισιτσάνσκ και το κοντινό Σεβεροντονέτσκ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει αναφερθεί σε αυτές τις πόλεις ως «νεκρές» λόγω της έντασης των μαχών σε αυτές.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους cruise τύπου Kalibr για την καταστροφή μιας μεγάλης αποθήκης με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στο Τερνοπίλ της Ουκρανίας, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax την Κυριακή, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Επίσης, μετέδωσε, επικαλούμενο και πάλι το υπουργείο, πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία ουκρανικά Su-25 κοντά στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία.

O κυβερνήτης του Τερνοπίλ είπε ότι επίθεση με πυραύλους στο Χόρτκιβ κατέστρεψε εν μέρει μια στρατιωτική εγκατάσταση και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 22 άτομα.

Ο Βολοντιμίρ Τρας είπε ότι τέσσερις πύραυλοι έπληξαν την πόλη, 75 χλμ νότια του Τερνοπίλ, το απόγευμα του Σαββάτου. «Όλοι οι πύραυλοι ήταν από τη Μαύρη Θάλασσα. Μια στρατιωτική εγκατάσταση και πολιτικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν εν μέρει. Δεν υπάρχουν απώλειες μα έχουμε τραυματίες- 22 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομέιο» είπε ο Τρας, προσθέτοντας πως μεταξύ των τραυματιών ήταν ένα 12χρονο παιδί.

Στο μεταξύ, ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν προκαλέσει μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών στο Σεβεροντονέτσκ. Σε ενημέρωση το πρωί, ο κυβερνήτης της περιφέρειας είπε πως η Ουκρανία συνεχίζει να ελέγχει το εργοστάσιο Αζότ, όπου λέγεται πως έχουν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι.

«Το Αζότ δεν έχει αποκλειστεί, οι μάχες συνεχίζονται στους δρόμους δίπλα στο εργοστάσιο» είπε ο Σερχίι Χαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters