Βίντεο με τη δολοφονία Σολεϊμανί κάνει τον γύρο του διαδικτύου - Αλλά είναι fake

Τα δήθεν ντοκουμέντο προέρχεται από βιντεοπαιχνίδι.
Youtube/Byte Conveyor Studios

Τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνει τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί, από αμερικανικό drone.

Στο οπτικό υλικό, που έχει κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές και έχει λάβει ήδη εκατομμύρια προβολές, διακρίνονται κάποια οχήματα - στόχοι στο έδαφος τα οποία δέχονται πλήγματα από αέρος.

Κάποιοι ισχυρίζονται πώς πρόκειται για βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της εξόντωσης του Σολεϊμανί, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης - γεγονός που έφερε στα πρόθυρα του πολέμου ΗΠΑ και Ιράν. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οπως και το ίδιο το βίντεο, το οποίο προέρχεται από ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Το κλιπ διάρκειας ενός λεπτού και 40 δευτερολέπτων εμφανίζει εικόνες από θερμικές κάμερες, που δείχνουν ένα στρατιωτικό κομβόι να δέχεται επίθεση. Η λεζάντα που το συνοδεύει είναι: «Αμερικανικό drone επιτίθεται στον Σολεϊμάνι στο Ιράν».

Ωστόσο, με μια απλή αναζήτηση, χρησιμοποιώντας τα βασικά καρέ από το βίντεο, προκύπτει ότι τα πλάνα προέρχονται στην πραγματικότητα από ένα στρατιωτικό παιχνίδι προσομοίωσης που ονομάζεται AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron.

Το επίμαχο βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube στις 25 Μαΐου 2015 σε ένα κανάλι παιχνιδιών με τίτλο: «AC-130 Gunship Simulator-Convoy Engagement».

Στην περιγραφή του αυθεντικού βίντεο, το οποίο έχει πάνω από 5,8 εκατομμύρια προβολές, αναφέρεται: «Προεπισκόπηση του επερχόμενου παιχνιδιού μας ″AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron” για πλατφόρμες κινητών. Ψηφίστηκε στα TOP 50 App του 2014 στο SlideDB».

Μια άλλη μεγαλύτερη έκδοση του διαφημιστικού βίντεο για το βιντεοπαιχνίδι δημοσιεύθηκε στο YouTube στις 13 Μαΐου 2015.

Ο Σολεϊμανί, εξάλλου, σκοτώθηκε στη Βαγδάτη, στο Ιράκ - όχι στο Ιράν, όπως ισχυρίζεται το παραπλανητικό βίντεο.

(με πληροφορίες από AFP)

Δημοφιλή