ΔΙΕΘΝΕΣ
25/07/2019 07:18 EEST

Βίντεο: Ναυάγιο 500 ετών βρέθηκε άθικτο στον βυθό της Βαλτικής θάλασσας

Εκπληκτοι οι ερευνητές έκαναν λόγο για «καταπληκτικό θέαμα»

Janez_Kranjc via Getty Images

Ενα πλοίο που θεωρείται ότι είχε βυθιστεί πριν από περίπου 500 χρόνια ανακαλύφθηκε σε σχεδόν άριστη κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα.

Η γάστρα του σκάφους ήταν άθικτη και όλα τα κατάρτια βρίσκονταν στη θέση τους όταν ελέγχθηκαν από μια ομάδα διεθνών επιστημόνων, σύμφωνα με το Skynews.

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον αποτελούν μέρος της ομάδας, που χρησιμοποίησε υπερσύγχρονη υποβρύχια ρομποτική.

Τα περιστρεφόμενα όπλα βρέθηκαν επίσης ανέπαφα μαζί με μια βάρκα, η οποία θα είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του πληρώματος από και προς το πλοίο.

Το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον δήλωσε ότι είναι «ίσως το καλύτερα διατηρημένο ναυάγιο της εποχής του που έχει ανακαλυφθεί».

Εντοπίστηκε στα ανοικτά των σουηδικών ακτών, όπου τα κρύα, αλμυρά νερά της Βαλτικής Θάλασσας βοήθησαν να διατηρήθει σε «αξιοθαύμαστη» κατάσταση.

Ονομάστηκε okant skepp, το οποίο στα σουηδικά σημαίνει «άγνωστο πλοίο».

Το σκάφος εντοπίστηκε για πρώτη φορά με ηχοεντοπιστή από τη Σουηδική Ναυτική Διοίκηση το 2009, αλλά αναγνωρίστηκε ότι έχει μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική σημασία από τους ειδικούς της έρευνας νωρίτερα αυτό το έτος.

Το πλοιάριο εκτιμάται ότι είναι της εποχής του Χριστόφορου Κολόμβου και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αλλά δείχνει ένα αξιοπρόσεκτο επίπεδο διατήρησης μετά από πεντακόσια χρόνια στο βάθος της θάλασσας.

«Είναι σχεδόν σαν να βυθίστηκε χθες - τα κατάρτια είναι στη θέση τους και το κύτος άθικτο» επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όσοι βρισκόταν στο σκάφος ίσως είχαν πεθάνει από ασθένειες και το πλοίο ενδεχομένως να έμεινε ακυβέρνητο και να βυθίστηκε ή να  είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα για κάποιο λόγο.

Μια αρχαιολογική έρευνα έχει υποδείξει ότι το ναυάγιο χρονολογείται κάπου μεταξύ του τέλους του 15ου και τις αρχές του 16ου αιώνα.

Αυτό θα το καθιστούσε παλαιότερο από το πολεμικό πλοίο «Αρης», το οποίο βυθίστηκε μετά από μια έκρηξη στην Πρώτη Μάχη του Όλαντ το 1564, και το Μέρι Ρόουζ του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας, που βυθίστηκε το 1545.

Πηγή: Skynews