ΔΙΕΘΝΕΣ
07/04/2021 12:00 EEST | Updated 07/04/2021 12:29 EEST

Βίντεο: Οταν ο Ερντογάν άφησε όρθια την πρόεδρο της Κομισιόν

Επίδειξη δύναμης;

Xinhua News Agency via Xinhua News Agency/Getty Images
.

Με μια σημειολογική και προσβλητική κίνηση προς το πρόσωπο της προέδρου της Κομισιόν επέλεξε να επιδείξει τις αναχρονιστικές αντιλήψεις του για το ρόλο της γυναίκας, αλλά και το πως βλέπει την Ε.Ε., ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του την Τρίτη 6 Μαρτίου 2021 με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

Κατά τη συνάντηση οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν στον Τούρκο πρόεδρο τόνισαν και το ζήτημα της αποχώρησης της Τουρκίας από την «σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» κατά της βίας των γυναικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος τους άκουσε με προσοχή, αλλά τους επιφύλασσε μια έκπληξη.

Όταν οι αξιωματούχοι προσήλθαν στην περίτεχνη αίθουσα συσκέψεων τα φλάς των φωτογράφων άστραψαν φωτίζοντας την αμηχανία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία βρέθηκε σε μια εξαιρετικά άβολη στιγμή.

Ο Ερντογάν οδήγησε τον Σαρλ Μισέλ να καθίσει δίπλα του σε μια επίχρυση καρέκλα που θύμιζε θρόνο και άφησε την πρόεδρο της Κομισιόν να στέκεται όρθια και αμήχανα στην αίθουσα και να απορεί ανασηκώνοντας τους ώμους της βγάζοντας παράλληλα ένα επιφώνημα τύπου “και εγώ;” ( Ehm) ... 

Τελικά της υπέδειξαν καθίσει σ΄ενα καναπέ περίπου τέσσερα μέτρα μακρυά από τους δύο άνδρες, ενώ απέναντί της κάθισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο κατέχει χαμηλότερη θέση από την Πρόεδρο της Κομισιόν. 

 

«Το “Ehm” ειναι ο νέος όρος για το πως δεν πρέπει να είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις» #GiveHerASeat #EU #Turkey #womensrights,” έγραψε στο twitter o Σεργκέι Λαγκοντίνσκι ( Sergey Lagodinsky) μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του νομοθετικού σώματος στην κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας.

Δεν ήταν τυχαίο, ήταν εσκεμμένο» έγραψε στο λογαριασμό της στο twitter ακόμη ένα μέλος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Sophie in ’t Veld.

Και εμείς θα συμφωνήσουμε  μαζί της.