Βίντεο στα social media προκαλεί βίαιους φόνους στην Ινδία

Βίντεο στα social media προκαλεί βίαιους φόνους στην Ινδία

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιου είδους «σατανικό» βίντεο με υπερφυσικές δυνάμεις που κάνει φιλήσυχους ανθρώπους βίαιους φονιάδες, αλλά για ένα πέρα για πέρα πραγματικό «viral» βίντεο, το οποίο, εξαιτίας μιας παρανόησης, έχει προκαλέσει σειρά βίαιων φόνων στην Ινδία, με ανθρώπους να έχουν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου εξαιτίας του.

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για ένα βίντεο από το Πακιστάν, όπου δύο άτομα πάνω σε μια μηχανή εμφανίζονται να αρπάζουν ένα μικρό παιδί στον δρόμο. Βέβαια, πρόκειται για «στημένο», για σκοπούς ενημέρωσης ως προς το πόσο εύκολο είναι να αρπάξει κάποιος ένα παιδί στον δρόμο, και αυτό φαίνεται στο τέλος του, όταν οι δύο αναβάτες επιστρέφουν το παιδί και ανασηκώνουν στην κάμερα μια επιγραφή, όπου γράφει πως «χρειάζεται μόνο μια στιγμή για να απαχθεί ένα παιδί στο Καράτσι».

Το ζήτημα στην Ινδία προέκυψε όταν το βίντεο από τη γειτονική χώρα έγινε viral στα ινδικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ιδιαίτερα στο WhatsApp, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα, με 200 εκατ. χρήστες), με τη διαφορά πως το τελευταίο κομμάτι (αυτό με την επιγραφή) δεν εμφανίζεται ποτέ (έχει κοπεί), οπότε και τείνει να εκλαμβάνεται ως αυθεντικό, προκαλώντας οργή στο κοινό- όλα εξαιτίας ενός βίντεο που, όπως προβάλλεται, ανήκει στην κατηγορία των «fake news», καθώς συνοδεύεται από «προειδοποιητικό μήνυμα» για είσοδο «τουλάχιστον 200 απαγωγέων παιδιών» στη Μπανγκαλόρ.

Οι φόβοι για κύμα απαγωγών παιδιών από συμμορίες ανά τη χώρα έχουν πυροδοτήσει κύμα βίας στην Ινδία, καθώς και τοπικά ΜΜΕ έχουν παραπλανηθεί και αυτά από το viral βίντεο, και το προβάλλουν ως «αυθεντική είδηση», σε κάποιες περιπτώσεις κάνοντας λόγο ακόμα και για «εισβολή 5.000 απαγωγέων» στη νότια Ινδία. Η παραπληροφόρηση αυτή βρίσκεται πίσω από σειρά περιστατικών βίας, στα οποία άνδρες έχουν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου- όπως στην περίπτωση του 26χρονου Καάλου Ραμ στη Μπανγκαλόρ, τον οποίο ντόπιοι έδεσαν χειροπόδαρα, ξυλοκόπησαν άγρια και έσυραν στους δρόμους ως «απαγωγέα παιδιών»- με αποτέλεσμα να πεθάνει ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ABC, άλλο ένα θύμα είναι ο 29χρονος μουσικός Νιλοτπάλ Ντας και ο 30χρονος φίλος του Αμπχιτζίτ Ναθ- ενώ τον Μάιο η αστυνομία συνέλαβε 30 άτομα μετά το λιντσάρισμα μιας γυναίκας που έδινε γλυκά σε παιδιά. Όπως αναφέρει το αυστραλιανό δίκτυο, εξαγριωμένα πλήθη έχουν σκοτώσει τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους σε διάφορες πολιτείες της Ινδίας σε τέτοια παρόμοια περιστατικά, και οι τοπικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να ενημερώσουν το κοινό και να ελέγξουν το κύμα της υστερίας.



Δημοφιλή