Παρασκευή και 13 και γρουσουζιά: Η σταύρωση του Χριστού, η εξολόθρευση των Ναΐτών και άλλες θεωρίες

Παρασκευή και 13 και γρουσουζιά: Η σταύρωση του Χριστού, η εξολόθρευση των Ναΐτών και άλλες θεωρίες
DaveBleasdale/Flickr

Παρασκευή και 13 η σημερινή ημέρα και για πολλούς λαούς ειδικότερα στις αγγλόφωνες χώρες θεωρείται μια γρουσούζικη μέρα. Όπως αντίστοιχα θεωρείται για την Ελλάδα η Τρίτη και 13. Μάλιστα σε αρκετές χώρες δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφεύγουν να κάνουν το οτιδήποτε τη μέρα αυτή και προτιμούν να μείνουν στο σπίτι τους από το φόβο μήπως τους συμβεί κάτι.

Πως όμως επικράτησε η συγκεκριμένη δεισιδαιμονία;

Σύμφωνα με το sansimera.gr, η πρόληψη διαδόθηκε τον 19ο αιώνα και βασίστηκε πάνω σε τέσσερις θεωρίες. Η πρώτη, έχει να κάνει με το Χριστιανισμό και την σταύρωση του Ιησού Χριστού, η οποία και φέρεται να έγινε ημέρα Παρασκευή.

Η δεύτερη θεωρία έχει τις ρίζες της στη Βίβλο, καθώς ημέρα Παρασκευή φέρεται να έγινε η μεγάλη πλημμύρα από την οποία διεσώθη μόνο ο Νώε και η οικογένειά του έπειτα από θεϊκή παρέμβαση και την κατασκευή της Κιβωτού, ενώ Παρασκευή ήταν και η μέρα που η Εύα έδωσε στον Αδάμ το απαγορευμένο μήλο με αποτέλεσμα να διωχθούν από τον παράδεισο.

Η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών

Η τέταρτη θεωρία έχει να κάνει με την εξολόθρευση του του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φίλιππο της Γαλλίας, η οποία έγινε στις 13 Οκτωβρίου 1307 και φέρεται να έγινε ημέρα Παρασκευή.

Η ημέρα εκείνη περιγράφεται χαρακτηριστικά από έναν ανώνυμο ποιητή.

«Το έτος χίλια τριακόσια επτά, και μάθετέ το καλά αυτό, την εποχή εκείνη συνέλαβαν τους πανίσχυρους Ναΐτες, και τους κακομεταχειρίστηκαν, αυτούς που κάποτε ήταν από τους πιο γενναίους. Πιστεύω ότι επρόκειτο σίγουρα για έργο των απίστων. Τη χρονιά αυτή που ανέφερα προηγουμένως πιάστηκαν οι ατρόμητοι Ναΐτες από τον βασιλιά της Γαλλίας. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε δίκαια ή άδικα. Τον Οκτώβρη, μιαν αυγή, η ημέρα ήτανε Παρασκευή…»

Ο γρουσούζικος αριθμός 13

Εκτός όμως από την ημέρα Παρασκευή γρουσούζικος θεωρείται και ο αριθμός 13 εδώ και αρκετούς αιώνες. Η προκατάληψη αυτή φαίνεται ότι έχει τις απαρχές της στην νορβηγική μυθολογία. Ο θεός Όντιν φαίνεται ότι είχε παραθέσει δείπνο στην Βαλχάλα προς τιμήν των 11 θεών. Είχε αφήσει ακάλεστο όμως τον άτακτο θεό Λόκι ο οποίος εμφανίστηκε απρόκλητος και ήταν ο 13ος καλεσμένος.

Ο Λόκι ξεγέλασε τον τυφλό θεό του χειμώνα Χουρ, ο οποίος σκότωσε τον αδελφό του Μπάντλερ, τον γιο του Όντιν. Για το λόγο αυτό ο αριθμός δεκατρία χαρακτηρίστηκε ως άτυχος.

Σύμφωνα με το sansimera, το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένους ανθρώπους η συγκεκριμένη ημέρα επηρεάζει πιο πολύ και άλλους λιγότερο. Έχει να κάνει με υποκειμενικούς λόγους εκτός από προσωπικούς. Οι ειδικοί πάντως συνιστούν ψυχραιμία.

Δημοφιλή