Vintage ταξιδιωτικές αφίσες της NASA σας προσκαλούν σε...εξωπλανήτες με διπλά ηλιοβασιλέματα

Vintage ταξιδιωτικές αφίσες της NASA σας προσκαλούν σε...εξωπλανήτες με διπλά ηλιοβασιλέματα
nasa

Το Εξωπλανητικό Ταξιδιωτικό Γραφείο ξεκίνησε μια νέα διαφημιστική καμπάνια, στοχεύοντας να προσελκύσει ταξιδιώτες που θέλουν να γνωρίσουν νέες ειδυλλιακούς προορισμούς. Μακρινούς τόπους όπου το κυρίαρχο χρώμα στη φύση είναι το κόκκινο και κάθε σούρουπο μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα…διπλό ηλιοβασίλεμα.

Ίσως σε μερικές δεκάδες ή μάλλον εκατοντάδες χρόνια να υπάρξει μια τέτοια διαφήμιση…Στην παρούσα χρονική στιγμή όμως, το «Εξωπλανητικό Ταξιδιωτικό Γραφείο» δεν υπάρχει και φυσικά δεν υπάρχει καμία τέτοια διαφημιστική καμπάνια.

Υπάρχουν όμως οι συγκεκριμένοι προορισμοί και η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA) «διασκεδάζοντας» - προς ευχάριστη έκπληξη- και κάνοντας το έργο της πιο προσιτό στο ευρύ κοινό, θέλησε να μοιραστεί με έναν υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πλανητών που έχουν ανακαλυφθεί. Έτσι δημιούργησε συλλεκτικής αξίας ταξιδιωτικές αφίσες με αντικείμενος τους αποκαλούμενους «εξωπλανήτες» δηλαδή πλανήτες οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από διαφορετικά άστρα σε αντίθεση με τη Γη η οποία περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, η NASA ανακοίνωσε πως ανακάλυψε τον 1.000ο εξωπλανήτη με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Kepler.

Ο τρόπος που επέλεξε η NASA να «διαφημίσει» τους εξωπλανήτες είναι ιδιαίτερα πρωτότυπος. Δημιούργησε vintage ταξιδιωτικές αφίσες για τρεις από αυτούς, με τα πλέον εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Υποτίθεται μάλιστα πως οι αφίσες αποτελούν μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας του -φυσικά φανταστικού- Εξωπλανητικού Ταξιδιωτικού Γραφείου.

Στην πραγματικότητα υπεύθυνο για τη παραγωγή αυτή της σειράς αφισών είναι το Jet Propulsion Laboratory της NASA και δημιουργοί είναι οι Joby Harris, David Delgado and Dan Goods οι οποίοι απασχολούνται σε συγκεκριμένο τομέα της Υπηρεσίας για θέματα στρατηγικής. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Οι αφίσες σε στιλ art deco, με ζωηρά, τολμηρά χρώματα θυμίζουν παλιές ταξιδιωτικές αφίσες που πλέον χαρακτηρίζονται ως «κλασικές».

Μιλώντας στο περιοδικό Newsweek, ο κ.Delgado εξήγησε πως και οι τρεις δημιουργοί εμπνεύστηκαν τις διαρκείς ανακαλύψεις νέων πλανητών και όπως εξήγησε «Νιώθω σαν να ζούμε στο μέλλον ή ότι η επιστημονική φαντασία έχει ζωντανέψει». Έτσι «σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνήσουμε και να απεικονίσουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε πλανήτη υπό το πρίσμα ενός πιθανού ταξιδιού».

Εξίσου εντυπωσιακά όμως με την αισθητή των αφισών είναι και τα logos που επέλεξαν οι δημιουργεί τους για να «διαφημίσουν» τους πλανήτες στους επίδοξους…ταξιδιώτες.

Where the Grass is Always Redder on the Other Side (παράφραση του τραγουδιού The Grass is always greener on the other side)

Κepler-186f: Είναι ο πρώτος πλανήτης σε μέγεθος ανάλογο με αυτό της γης που έχει ανακαλυφθεί- Απρίλιο του 2014- σε μια πιθανότατα κατοικήσιμη ζώνη. Εκτιμάται μάλιστα πως θα μπορούσε να υπάρχει νερό στην επιφάνειά του. Κάθε αστέρι του είναι πιο δροσερό και κόκκινο από το δικό μας Ήλιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA εάν υπάρχει χλωρίδα στον συγκεκριμένο πλανήτη η φωτοσύνθεση θα μπορούσε να έχει επηρεαστεί από το κόκκινο χρώμα των ακτίνων του άστρου γύρω από το οποίο περιστρέφεται δημιουργώντας μια παλέτα χρωμάτων πολύ διαφορετική από τη δική μας όπου στη φύση κυριαρχεί το πράσινο χρώμα.

Relax στον Kepler-16b. Εκεί όπου η σκιά σου έχει πάντα παρέα

Όπως και ο πλανήτης του Λουκ Σκάιγουοκερ «Tatooine» στο Star Wars, ο Kepler-16b, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2011, περιστρέφεται γύρω από δυο αστέρια. Κατά συνέπεια ο επισκέπτης του εξωπλανήτη θα μπορούσε να θαυμάσει ένα διπλό ηλιοβασίλεμα αφού, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της NASA κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πλέον γέννημα επιστημονικής φαντασίας αλλά γεγονός. Βέβαια, αν και και ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης απεικονίζεται ως κατοικήσιμος υπάρχει πιθανότητα να είναι ένας «γίγαντας αερίου» όπως ο Κρόνος. Οι προοπτικές ζωής σε έναν τόσο ασυνήθιστο κόσμο δεν είναι και πολύ θετικές, αφού πέραν όλων των άλλων, η θερμοκρασία εκτιμάται πως είναι ανάλογη αυτή του ξηρού πάγου.

Η εμπειρία της βαρύτητας στην Υπερ-Γη

Ο HD 40307g είναι δύο φορές μεγαλύτερος σε όγκο από τη Γη και χαρακτηρίζεται ως κάτι μεταξύ Σούπερ-Γης και Μινι-Ποσειδώνα. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι εάν η επιφάνειά του είναι βραχώδης ή εάν παραμένει θαμμένη κάτω από παχιά στρώματα αερίου και πάγου. Αυτό όμως για το οποίοι είναι σίγουροι, είναι πως με μάζα οκτώ φορές μεγαλύτερη από της Γης, η βαρυτική έλξη που ασκεί είναι πολύ, μα πολύ ισχυρότερη από αυτή της γης.

Δημοφιλή