Βίζερ: Δύο φορές φτάσαμε κοντά στο Grexit

Βίζερ: Δύο φορές φτάσαμε κοντά στο Grexit
eurokinissi

Το γεγονός πως ήταν μεγάλο λάθος να μην γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2010 τόνισε ο πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Όταν με ρωτούν αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο μετανιώνεις, αυτό είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και η δυνατότητα αναδιάρθρωσης στην αρχή του προγράμματος που χάθηκε. Θα είχε βοηθήσει. Δεν έγινε γιατί ήμασταν εν μέσω παγκόσμιας αναστάτωσης και δεν γνωρίζαμε τι θα γίνει παγκοσμίως αν είχαμε απομείωση. Το ίδιο ισχύει και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Δεν τόλμησε κανείς να κάνει το βήμα. Δεύτερον η νομισματική Ένωση είχε οικοδομηθεί με δεδομένο ότι δεν θα υπήρχε ποτέ κρίση πληρωμών. Δεν υπήρχε ρήτρα bail-out, δεν είχαμε τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουμε τίποτα τότε. Λυπάμαι που δεν είχαμε το 2010 μια σημαντική απομείωση του χρέους» τόνισε ο κ. Βίζερ.

«Η ζωή θα ήταν πιο εύκολη με προληπτική γραμμή στήριξης»

Ο κ. Βίζερ τόνισε πως κατά την άποψή του μια προληπτική γραμμή στήριξης θα ήταν ένα δίχτυ ασφαλείας. «Η ζωή είναι πάντα πιο εύκολη με ένα δίκτυ ασφαλείας», είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αμφιβάλλει ότι αυτό θα συμβεί καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θέλει πλήρη ανεξαρτησία χωρίς πρόγραμμα.

Μιλώντας για τις τράπεζες, υπογράμμισε πως κατά την εκτίμησή του δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αλλά αυτό θα φανεί τους επόμενους μήνες. Αναφερόμενος δε στην ανακούφιση του χρέους, είπε πως θα γίνει σταδιακά από το 2019-20 και θα εξαρτηθεί από την τήρηση των στόχων από την ελληνική κυβέρνηση.

″Ασφαλής” η εκτίμηση για ζημιά 200 δισ. το 2015

Ο πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group ανέφερε πως τόσο το 2012, όσο και το 2015, υπήρχαν δύο επεισόδια από τα οποία πλησιάσαμε στο Grexit. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιέσεις δεν έρχονταν μόνο από την Γερμανία. Όπως είπε, το 2012 υπήρχε ώθηση από Βόρειες χώρες οι οποίες εξέφραζαν την άποψη πως η νομισματική Ένωση έχει κανόνες, και από τη στιγμή που δεν τηρούνται θα πρέπει είτε να αλλάξουν είτε οι κανόνες είτε η σύνθεση της Ένωσης. Τελικά το 2012 υπό την επιρροή άλλων μελών αποφεύχθηκε η έξοδος.

Στη συνέχεια, είπε ο κ. Βίζερ, το 2015 υπήρξε αναζωπύρωση του κινδύνου και μάλιστα η χώρα έφτασε πιο κοντά στην αποχώρηση. Ωστόσο, η δική του ανάγνωση είναι πως δεν συνιστούσε άποψη των Γερμανών το Grexit. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση προκαλούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η Γερμανία απλώς ανταποκρινόταν, χωρίς να ωθεί η ίδια. «Φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα» τόνισε. Μιλώντας ξανά για το πρώτο εξάμηνο του 2015, χαρακτήρισε ασφαλή μια εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε 200 δισ. ευρώ.

Τζανακόπουλος: Μιλά ως πολιτικός ο Βίζερ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαξίωσε τις δηλώσεις Βίζερ στους Δελφούς ότι η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 κόστισε ένα ελληνικό ΑΕΠ. «Γιατί δεν λέει δύο ΑΕΠ, τρία ή τέσσερα ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι ο Τ. Βίζερ «τοποθετείται περισσότερο ως πολιτικός και λιγότερο ως τεχνοκράτης. Έχει και μία ιδιοτέλεια ο τρόπος που αναπτύσσει τα επιχειρήματα». «Είναι μία αυθαίρετη κατασκευή που χρησιμοποιείται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας» υπογράμμισε.

Δημοφιλή