ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/01/2018 13:28 EET | Updated 30/01/2018 13:35 EET

Βloomberg: Γιατί οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο επταετές ομόλογο της Ελλάδας

Το εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Bloomberg via Getty Images

Τα σενάρια για την έκδοση ελληνικού ομολόγου που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο τρέχον έτος σχολιάζει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο μάλιστα τονίζει πως οι επενδυτές είναι «πεινασμένοι» για τις αποδόσεις που θα προκύψουν από το επταετές ομόλογο.

«Όταν η Ελλάδα βγει και πάλι στις αγορές το επόμενο διάστημα με το επταετές ομόλογο, πολλοί αγοραστές θα εκφράσουν το ενδιαφέρον τους δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας σταθεροποιείται αλλά και γιατί δεν υπάρχουν άλλα πιο ενδιαφέροντα επενδυτικά χαρτιά αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Διαβάστε σχετικά: 

Δοκιμαστική έκδοση ομολόγου εντός Φεβρουαρίου προγραμματίζει η κυβέρνηση. Τι ρόλο έπαιξαν οι επαφές Τσίπρα στο Νταβός

Ο Δημήτρης Δαλίπης, από την Alpha Trust Mutual Fund Management, σχολιάζει πως το κυνήγι των αποδόσεων συνεχίζεται αφού είναι δύσκολο να βρεθούν ισχυρά ευρωπαϊκά ομόλογα. Καθώς η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, η κυβέρνηση επιθυμεί να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με τους ξένους επενδυτές.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει στόχο τη δημιουργία αποθέματος 20 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, προκειμένου να εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους και να φέρει εις πέρας τις υπόλοιπες υποχρεώσεις  για τις οποίες έχει δεσμευτεί μέχρι το τέλος του 2019. Το μισό από το ποσό αυτό αναμένεται να προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να προκύψει από την έξοδο στις αγορές.

«Τους τελευταίους μήνες οι αποδόσεις έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση, ωστόσο τα spreads παραμένουν υψηλά», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής της Amber Capital, Giuseppe di Mino σχολιάζοντας επίσης πως σκέφτεται έντονα τη συμμετοχή στη νέα πώληση ελληνικών ομολόγων όταν έρθει η ώρα.

Ο κ. Ιωάννης Σόκος, Αναλυτής της Nomura International, αναγνωρίζει το θετικό momentum απέναντι στην Ελλάδα. Ο Nicholas Wall της Old Mutual από την άλλη εκτιμά πως θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση για ένα επταετές ελληνικό ομόλογο.«Θα περίμενα ένα επταετές ελληνικό κρατικό ομόλογο να έρθει γύρω στο 3,25-3,30%», λέει χαρακτηριστικά σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τα ομόλογα μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επενδυτές, λόγω της εξομάλυνσης των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές. «Όσο το περιβάλλον παραμένει φιλικό, στους επενδυτές θα συνεχίσει να αρέσει η Ελλάδα, σε μια αγορά που είναι ”πεινασμένη” για αξιοπρεπείς ευκαιρίες», εκτιμά.