Βουλγαρία: Ο Πέτκοφ απορρίπτει το ρωσικό τελεσίγραφο και αποκαλύπτει τον εκλεκτό διάδοχό του

Ο απερχόμενος πρωθυπυργός δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι απαράδεκτη.
Johanna Geron via Reuters

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο να ανακαλέσει την απόφαση για την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής και όρισε τον υπουργό Οικονομικών της χώρας ως τον εκλεκτό διάδοχό του.

Η Βουλγαρία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και κάποτε στενός σύμμαχος της Ρωσίας, βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή τις τελευταίες αφότου το κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφο δυσπιστίας προς την κυβέρνηση συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα ενώ ο Πέτκοφ αυτή την εβδομάδα να ανακοίνωσε τις ρωσικές απελάσεις για φόβους κατασκοπείας.

Η Ρωσία απάντησε εκδίδοντας τελεσίγραφο την Πέμπτη, το οποίο περιελάμβανε απειλή για κλείσιμο της πρεσβείας της Ρωσίας, εκτός εάν η Σόφια αντιστρέψει τις απελάσεις, μια κίνηση που καταδικάστηκε από την ΕΕ την Παρασκευή ως αδικαιολόγητη.

Ο Πέτκοφ είπε σε δήλωση του μέσω βίντεο ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας ήταν απαράδεκτη.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Βουλγαρία να πάρει τη λάθος στροφή... Δεν θα επιτρέψουμε σε ξένους διπλωμάτες να δώσουν τελεσίγραφα στο βουλγαρικό κράτος (για να συμμορφωθεί με τα αιτήματά τους) μέχρι το μεσημέρι», είπε.

Ανακοινώνοντας ότι το κεντρώο κόμμα του ΡΡ, προτείνει τον υπουργό Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, κάλεσε επίσης όλους τους εταίρους του συνασπισμού να υποστηρίξουν την προσπάθεια του κόμματός του να ξεριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά και να εργαστούν για την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Η διπλωματική διαμάχη με τη Ρωσία διέσπασε την κυβέρνηση αφού ένας σύμμαχος του συνασπισμού, οι Σοσιαλιστές, είπε ότι δεν θα υποστήριζαν μια νέα κυβέρνηση υπό τον Πέτκοφ.

Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι παραδοσιακά ήταν πιο φιλικοί προς τη Μόσχα, δήλωσαν εξοργισμένοι με την απόφαση του Πέτκοφ να εκδιώξει τους Ρώσους.

Νωρίτερα την Παρασκευή, κάλεσαν το κοινοβούλιο να ψηφίσει για την ανάκληση των απελάσεων για να σωθούν οι διπλωματικοί δεσμοί με τη Μόσχα. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό GERB, δήλωσε ότι υποστήριξε τις απελάσεις.

Ο Πέτκοφ ελπίζει ότι το κόμμα του μπορεί να παραμείνει στη θέση του και να αποφύγει νέες εκλογές προτείνοντας κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό του για πρωθυπουργό. Μετά τον διορισμό του Βασίλεφ, οι Σοσιαλιστές δήλωσαν έτοιμοι να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει αργότερα την Παρασκευή εντολή στο PP να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το κόμμα, το οποίο θα έχει επτά ημέρες για να υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις, είπε ότι θα προτείνει νέο υπουργικό συμβούλιο μόνο εάν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.