ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/01/2019 19:46 EET

Volkswagen και Ford σε συμμαχία για φορτηγά - βαν και για την ηλεκτροκίνηση στο μέλλον

Είδηση πρώτου μεγέθους για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία η συμμαχία VW - Ford για επαγγελματικά φορτηγά, βαν και ηλεκτροκίνητα οχήματα

ABC News

Η Volkswagen ΑG και η Ford Motor Co ανακοίνωσαν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στους κλάδους των εμπορικών φορτηγών και μικρών φορτηγών (βαν), ενώ θα διερευνήσουν από κοινού την ανάπτυξη της τεχνολογίας ηλεκτρικής και αυτοκινούμενης οδήγησης. Η έρευνα για τον σχεδιασμό των οχημάτων του μέλλοντος κοστίζει δισεκατομμυρια δολάρια...

Η Ford και η VW ανακοίνωσαν την εταιρική τους σχέση στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ. Η σύμπραξη, η οποία ξεκινά με πωλήσεις φορτηγών και μεσαίου μεγέθους pickups το 2022, δεν θα συνεπάγεται συγχώνευση ή ανταλλαγές μετοχών, ανέφεραν οι εταιρείες.

«Δεν είναι μυστικό ότι η βιομηχανία μας υφίσταται θεμελιώδεις αλλαγές, που προκύπτουν από την ευρεία ηλεκτροδότηση, την αυστηρότερη ρύθμιση των εκπομπών, την ψηφιοποίηση, τη στροφή προς την αυτόνομη οδήγηση και, κυρίως, τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των πελατών», δήλωσε ο επικεφαλής της Volkswagen, Herbert Diess, σε δημοσιογράφους και αναλυτές.

Ταυτόχρονα, οι δύο εταιρείες-ηγέτες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας εξετάζουν πιθανές συμφωνίες συνεργασίας σε αγορές όπως η Βόρεια Αμερική, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη ή η Κίνα.

ASSOCIATED PRESS
Oι διευθύνοντες σύμβουλοι των ομίλων Ford και Volkswagen

Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι δεν συζήτησαν λεπτομερώς για τις επί μέρους συμμαχίες σε αγορές όπως η Λατινική Αμερική, όπου η Ford χάνει χρήματα.

Η Ford θα ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η συμμαχία, αλλά δεν αναμένει περικοπές θέσεων εργασίας στα εργοστάσιά της λόγω αυτής της εξέλιξης.

Η Ford θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει μικρού μεγέθους pickups και για τις δύο εταιρείες, ανακοίνωσε η Volkswagen. 

Η Ford θα σχεδιάσει επίσης και θα κατασκευάσει μεγαλύτερα εμπορικά φορτηγά για ευρωπαίους πελάτες, ενώ η Volkswagen θα αναπτύξει και θα κατασκευάσει ένα φορτηγάκι πόλης. Τα Vans θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Ford στην Τουρκία, ανακοίνωσε η VW.

Οι εταιρείες εκτιμούν ότι η εμπορική συνεργασία τους για van και pickup φορτηγά θα αποφέρει βελτιωμένα ετήσια αποτελέσματα πριν από το 2023.

Brendan McDermid / Reuters

 Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, η Volkswagen είχε ανακοινώσει ότι θα επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο Τενεσί, καλώντας τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χαιρετίσει την εξέλιξη αυτή. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος θέλει να τερματίσει τις επιδοτήσεις προς τα ηλεκτρικά οχήματα, που θα βοηθούσαν το εργοστάσιο και τη συμμαχία.

Πηγή: Reuters