ΔΙΕΘΝΕΣ
01/05/2016 15:44 EEST | Updated 01/05/2016 17:42 EEST

Η στιγμή του βομβαρδισμού του νοσοκομείου στο Χαλέπι και οι τελευταίες στιγμές του παιδιάτρου που συγκίνησε την υφήλιο

Η αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στο Χαλέπι (Aleppo) της Συρίας, το οποίο διεύθυνε η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η είδηση για τον θάνατο δεκάδων και οι φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκάλεσαν για μια ακόμη φορά οργή και συγκίνηση για το μαρτυρικό λαό της Μέσης Ανατολής που φέτος διανύει τον πέμπτο χρόνο εμφυλίου πολέμου, δέχεται επιθέσεις από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και βομβαρδίζεται από Ρώσους και λοιπούς «συμμάχους».

Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες τραγωδίες, ένα πρόσωπο, ένα θύμα, αναδεικνύεται στην πιο εμβληματική μορφή αυτού του απάνθρωπου λουτρού αίματος. Αυτή τη φορά, ήταν η δυστυχώς η σειρά του παιδιάτρου του νοσοκομείου Μουχάμαντ Βασεέμ Μααζ. Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη όχι μόνο στους επιζώντες των αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι αλλά συγκίνησε βαθιά και όσους διάβασαν αυτές τις μέρες για τη ζωή, το έργο και την προσφορά αυτού του γιατρού που αρνιόταν να εγκαταλείψει τους συμπολίτες του.

(Ο γιατρός του νοσοκομείου και το συγκινητική ανοιχτή επιστολή συναδέλφου του)

Μέσα στον παραλογισμό και την οδύνη που πολέμου, εκείνος συνέχιζε να κάθε μέρα να πηγαίνει στο νοσοκομείο Αλ Κούντς και να προσφέρει με λιγοστά μέσα ό,τι καλύτερο μπορούσε ενώ όπως δηλώνουν συνάδελφοι και φίλοι του εργαζόταν αδιάκοπα. Το νοσοκομείο είχε γίνει σπίτι του.

Μια τέτοια μέρα, από εκείνες που έκανε κανονικά τις επισκέψεις του στην μονάδα εντατικής θεραπείας και μετά έκανε γύρους στους θαλάμους νοσηλείας ήταν και αυτή της Μεγάλης Πέμπτης που ο βομβαρδισμός έμελλε να βάλει τέλος τόσο στη δική του ζωή όσο και πολλών ασθενών του.

Σε αυτό βίντεο, του Chanel 4 News, που εξασφάλισε πλάνα από το κλειστό κύκλωμα του νοσοκομείου φαίνονται οι τις τελευταίες στιγμές του γιατρού αλλά και η στιγμή του βομβαρδισμού.