Βόρεια Ιρλανδία: Έφηβος ο δράστης του φόνου της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚι, εκτιμά η αστυνομία

Η αστυνομία ζητά τη βοήθεια της τοπικής κοινότητας.
Clodagh Kilcoyne / Reuters

Οι αστυνομικοί που διερευνούν τον φόνο της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚι στη Βόρεια Ιρλανδία την προηγούμενη εβδομάδα υποπτεύονται πως ο ένοπλος που την πυροβόλησε είναι στην ύστερη εφηβεία του, και απευθύνθηκαν στην τοπική κοινότητα, καθώς θεωρούν πως είναι γνωστό ποιος είναι.

Ο φόνος της ΜακΚι από έναν ένοπλο Ιρλανδό εθνικιστή κατά τη διάρκεια ταραχών στο Λόντοντερι προκάλεσε οργή στην περιοχή, όπου ειρηνευτική συμφωνία του 1998 είχε δώσει σε μεγάλο βαθμό τέλος σε τρεις δεκαετίας βίας, που κόστισαν τη ζωή σε 3.600 ανθρώπους.

Ο «Νέος IRA», μία από έναν μικρό αριθμό οργανώσεων που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία, έχει ανακοινώσει πως ένα από τα μέλη του σκότωσε την 29χρονη δημοσιογράφο στις 18 Απριλίου, όταν άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών κατά τη διάρκεια ταραχών στο Κρέγκαν (περιοχή της πόλης), τις οποίες παρακολουθούσε η ΜακΚι.

Ο φόνος, που ακολούθησε μια βόμβα σε αυτοκίνητο στο Λόντοντερι τον Ιανουάριο, την οποία η αστυνομία απέδωσε επίσης στον Νέο IRA, έχει προκαλέσει ανησυχίες περί εκμετάλλευσης από περιθωριακές εξτρεμιστικές οργανώσεις ενός πολιτικού κενού που δημιουργείται στην περιοχή και των εντάσεων για την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ.

Η αστυνομία δημοσιοποίησε την Παρασκευή βίντεο από αμέσως πριν και αμέσως μετά τον φόνο, που δείχνει τρεις άνδρες που συμμετείχαν στα επεισόδια, υποδεικνύοντας τον έναν ως τον ένοπλο, για τον οποίο θεωρείται πως ηλικιακά είναι στην ύστερη εφηβεία του.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, η αστυνομία θεωρεί πως το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν παρόμοιου διαμετρήματος με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, σε παραστρατιωτικού τύπου επιθέσεις στο Κρέγκαν.

Popular in the Community