Βόρεια Κορέα: Τα φρικτά βασανιστήρια στους κρατουμένους του καθεστώτος Κιμ

Εκθεση αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι περνάνε οι κρατούμενοι μέχρι να οδηγηθούν σε δίκη.
ASSOCIATED PRESS

Οι ύποπτοι στη Βόρεια Κορέα υφίστανται τελετουργικά βασανιστήρια, ταπείνωση και σεξουαλικές επιθέσεις από ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης που τους θεωρεί «πιο ασήμαντους και από ζώα», σύμφωνα με αποκαλυπτική έκθεση που περιγράφει για πρώτη φορά λεπτομερώς τη βαρβαρότητα των προδικαστικών συνθηκών κράτησης στη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που εδρεύει στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι άτομα που συλλαμβάνονται και τίθενται υπό κράτηση πριν τη δίκη τοποθετούνται σε μικροσκοπικά, ανθυγιεινά κελιά, όπου αναγκάζονται να ομολογήσουν ακόμη και για εγκλήματα που δεν έχουν διαπράξει ενώ δεν τους παρέχονται κατάλληλος ρουχισμός ή τρόφιμα.

Lee Jae Won / Reuters

«Οι κρατούμενοι κυριολεκτικά χάνουν τις δυνάμεις τους από την έλλειψη τροφής, εκτός εάν μπορούν να δωροδοκήσουν τους φρουρούς ώστε να επιτρέψουν στις οικογένειές τους να στείλουν φαγητό», τονίζει ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για την Ασία.

Η έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις15 γυναικών και ανδρών που κρατήθηκαν στη χώρα, καθώς και σε πρώην αξιωματούχους με γνώση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Ολοι οι ερωτηθέντες είναι Βόρειοικορεάτες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά το 2011 - τη χρονιά που ο σημερινός ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, ανέλαβε την εξουσία.

«Οι άνθρωποι έχουν έναν πολύ καλό λόγο να φοβούνται τη σύλληψη και την προδικαστική κράτηση στη Βόρεια Κορέα», εξηγεί ο Ρόμπερτσον, προσθέτοντας ότι μόνο οι ύποπτοι με πολιτικές διασυνδέσεις ή χρήματα για δωροδοκία αστυνομικών, αξιωματούχων φυλακών και εισαγγελέων έχουν την ευκαιρία να σώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

ASSOCIATED PRESS

Οι περισσότεροι πρέπει να αναμένουν ότι θα υποστούν κακοποιήσεις, όπως βασανιστήρια, αναγκαστικές ομολογίες και ασφυκτικές, ανθυγιεινές συνθήκες κράτησης, ενώ οι γυναίκες κρατούμενες αντιμετωπίζουν σεξουαλική παρενόχληση και επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και βιασμοί.

Η κακομεταχείριση των κρατουμένων - ξυλοδαρμός με ραβδί ή κλοτσιές - είναι «ιδιαίτερα σκληρή» στα πρώτα στάδια της προδικαστικής κράτησης, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία είναι η πρώτη που προσφέρει λεπτομερή περιγραφή της κακοποίησης του καθεστώτος σε βάρος ύποπτων εγκληματιών.

«Οι κανονισμοί λένε ότι δεν πρέπει να γίνονται ξυλοδαρμοί, αλλά χρειαζόμαστε ομολογίες κατά τη διάρκεια της έρευνας και στα πρώτα στάδια της προκαταρκτικής εξέτασης», παραδέχεται Βορειοκορεάτης πρώην αστυνομικός στο HRW. «Αρα πρέπει να τους χτυπήσεις για να αποσπάσεις την ομολογία».

Οι πρώην κρατούμενοι λένε ότι αναγκάστηκαν να καθίσουν ακίνητοι στο πάτωμα του κελιού τους, γονατιστοί ή με τα πόδια οκλαδόν, για έως και 16 ώρες την ημέρα, με την παραμικρή κίνηση να οδηγεί σε ποινές που κυμαίνονταν από χτύπημα - με χέρι, ραβδί ή δερμάτινη ζώνη - έως να τους εξαναγκάζουν να τρέχουν κύκλους γύρω από μια αυλή έως 1.000 φορές.

DigitalGlobe/ScapeWare3d via Getty Images

«Αν εγώ ή κάποιος άλλος κουνιόταν, οι φρουροί διέταζαν εμένα ή όλους τους συγκρατούμενούς μου να απλώσουμε τα χέρια μας μέσα από τα σίδερα του κελιού και τα πατούσαν επανειλημμένα με τις μπότες τους», δήλωσε ο Παρκ Τζι-Τσέολ, πρώην κρατούμενος.

Ο Γιουν Γιουνγκ-Τσέολ, ένας άλλος πρώην κρατούμενος, είπε ότι οι ύποπτοι αντιμετωπίζονταν σαν να «αξίζουν λιγότερο από ένα ζώο, και αυτό καταλήγαμε να είμαστε στο τέλος».

Ο Γιουν, ο οποίος ήταν κυβερνητικός υπάλληλος στα 30 του, όταν συνελήφθη από τη μυστική αστυνομία το 2011, είπε ότι ξυλοκοπήθηκε σοβαρά πριν καν ανακριθεί, και δεν είχε ενημερωθεί μέχρι την επόμενη μέρα ότι είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία.

«Απλώς με χτυπούσαν για 30 λεπτά, με κλωτσούσαν με τις μπότες τους και με ξυλοκοπούσαν με τις γροθιές τους, παντού στο σώμα μου», περιγράφει ο Γιουν, ο οποίος δεν διώχθηκε τελικά με την κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά πέρασε πέντε χρόνια σε στρατόπεδο εργασίας για φερόμενο λαθρεμπόριο.

Μερικοί από τους ερωτηθέντες έκαναν λόγο για «αχαλίνωτη» σεξουαλική βία στις εγκαταστάσεις κράτησης.

Laski Diffusion via Getty Images

Η Κιμ Σουν-Γιουνγκ, πρώην έμπορος, στα 50 της εγκατέλειψε τη Βόρεια Κορέα. Πριν από πέντε χρόνια, είπε ότι βιάστηκε από τον ανακριτή της στο κέντρο κράτησης, προσθέτοντας ότι ένας άλλος αστυνομικός την κακοποίησε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Η Κιμ είπε ότι ήταν «ανήμπορη να αντισταθεί».

Η έκθεση-κόλαφος καλεί την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας να αναγνωρίσει δημόσια τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να «τερματίσει τα βασανιστήρια και τη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων». Προτρέπει επίσης τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να «πιέσουν δημόσια και ιδιωτικά την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας».

Laski Diffusion via Getty Images

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Βόρεια Κορέα για «συστηματικές, διαδεδομένες και βαριές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, εξωδικαστικών δολοφονιών και λειτουργίας ενός δικτύου «γκουλάγκ» για πολιτικούς κρατουμένους.

(με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή