ΔΙΕΘΝΕΣ
08/10/2018 08:34 EEST

Βοσνία Ερζεγοβίνη:  Τζαφέροφιτς, Τσόβιτς και Ντόντικ προηγούνται για την ανάδειξη του νέου τριμελούς προεδρείου

Dado Ruvic / Reuters

Ο Σέφικ Τζαφέροφιτς ο υποψήφιος των Βόσνιων για το τριμελές προεδρείο της Β/Ε προηγείται, σύμφωνα με το κόμμα SDA , με 42 % των ψήφων και ακολουθεί ο Ντένις Μπετσίροβιτς με 33%.

Όσον αφορά τον υποψήφιο από τις τάξεις των Κροατών στο τριμελές προεδρείο σύμφωνα με το κόμμα HDZ ο υποψήφιός τους Ντράγκαν Τσόβιτς προηγείται των αντιπάλων του .

Από την πλευρά των Σέρβων με καταμετρημένο το 81% των εκλογικών τμημάτων προηγείται ο Μίλοραντ Ντόντικ με 303.904 ψήφους και ο ακολουθεί ο Μλάντεν Ίβανιτς με 241.051 ψήφους .

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής: Στις εκλογές αυτές δικαίωμα ψήφου είχαν 3.352.933 ψηφοφόροι και συμμετείχαν, 7.497 υποψήφιοι από 58 πολιτικά κόμματα, 36 συνασπισμούς κομμάτων και 39 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Στις εκλογές αυτές εκλέγονται τα τρία μέλη του συλλογικού προεδρείου της Β/Ε ( Ένας Βόσνιος , ένας Κροάτης και ένας Σέρβος), 42 βουλευτές της Βουλής της Β/Ε (28 από την Ομοσπονδία Β/Ε και 14 από την Σερβική Δημοκρατία ), 98 βουλευτές της Ομοσπονδίας Β/Ε , 83 βουλευτές της Σερβικής Δημοκρατίας , ο πρόεδρος και 2 αντιπρόεδροι της Σερβικής Δημοκρατίας και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλίων των 10 καντονίων της Ομοσπονδίας Β/Ε.

Για το τριμελές προεδρείο της Β/Ε υπήρχαν 15 υποψήφιοι, 6 από τις τάξεις των Βόσνιων, 5 από τις τάξεις των Κροατών και 4 από τις τάξεις των Σέρβων .

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο οντότητες, την Ομοσπονδία Βοσνίας / Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία . Η Ομοσπονδία Βοσνίας / Ερζεγοβίνης διαιρείται περαιτέρω σε 10 καντόνια, ενώ η  Σερβική Δημοκρατία είναι ενιαία στη δομή της.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)