Το βραβείο Νόμπελ του Σεφέρη «πιστώνεται» στην Τουρκία σε διαδραστική παρουσίαση του Ιδρύματος

Το βραβείο Νόμπελ του Σεφέρη «πιστώνεται» στην Τουρκία σε διαδραστική παρουσίαση του Ιδρύματος
Greek poet and Nobel prizewinner (1963 Literature) George Seferis, circa 1963. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Greek poet and Nobel prizewinner (1963 Literature) George Seferis, circa 1963. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Keystone via Getty Images

Ημέρες των βραβείων Νόμπελ αυτές που διανύουμε και σε μια περιήγηση στο διαδίκτυο αναζητώντας παλιές υποψηφιότητες, «έπεσα» πάνω σε ένα ενδιαφέρον- όπως αρχικά φάνηκε- διαδραστικό χάρτη που έχουν φτιάξει οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας του Οργανισμού.

Σε αυτόν, τοποθετώντας τον κέρσορα πάνω σε μια χώρα εμφανίζεται ένας αριθμός που αντιστοιχεί στους νομπελίστες που έχουν γεννηθεί σε αυτή. Στην Ελλάδα με έκπληξη διαπίστωσα πως ο αριθμός ήταν «1». Κι όμως, θυμόμουν καλά πως τόσο ο Οδυσσέας Ελύτης όσο και ο Γιώργος Σεφέρης έχουν κερδίσει από ένα βραβείο στην κατηγορία της Λογοτεχνίας, το 1979 ο πρώτος και το 1963 ο δεύτερος.

Κάνοντας αναζήτηση στην ίδια επίσημη ιστοσελίδα, δεν υπήρχε πια ούτε η παραμικρή αμφιβολία. Φυσικά αναφερόταν πως και οι δύο ποιητές είχαν ελληνική υπηκοοότητα και τα έργα τους είχαν γραφτεί στα ελληνικά. Ψάχνοντας όμως λίγο περισσότερο ήταν εμφανές πως υπήρξε μια παράβλεψη. Από τη δική μου πλευρά...

Μεταφέροντας τον κέρσορα στην Τουρκία, εμφανίστηκε ο αριθμός «3» αν και θυμόμουν πως η γείτονα χώρα είχε κερδίσει ένα βραβείο Λογοτεχνίας, το 2006 και συγκεκριμένα το είχε πάρει ο Ορχάν Παμούκ. Όπως διαπίστωσα όμως ο αριθμός τριπλασιάστηκε γιατί προστέθηκε ο Αζίζ Σανκάρ o οποίος είναι Τούρκος-Αμερικανός -και μοιράστηκε το φετινό βραβείο Χημείας με άλλους δύο συναδέλφους του- και ο τρίτος...ήταν ο Γιώργος Σεφέρης. Ένας από τους πιο εμβληματικούς Έλληνες ποιητές που όντως είχε γεννηθεί το 1900 στα Βούρλα της Σμύρνης, δηλαδή επί περιόδου Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Φυσικά δικαίως θα σκεφτεί κανείς πως ο διαδραστικός χάρτης απλά παρουσίαζε αυτό που είχε υποσχεθεί. Να παρουσιάσει δηλαδή πόσους νομπελίστες «έχει γεννήσει» η κάθε χώρα. Από αυτό την άποψη δεν έχω δικαίωμα να παραπονεθώ.

Μπορεί όμως να αμφισβητηθεί η σκοπιμότητα δημιουργίας ενός τέτοιου χάρτη που αγνοεί την εθνικότητα του κατόχου ενός βραβείου Nobel, εν προκειμένω του Γιώργου Σεφέρη και πολύ περισσότερο στην περίπτωση ενός ποιητή, της γλώσσας που επέλεξε να γράψει και να μεγαλουργήσει. Αλλά και ενός ποιητή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του τόπου του, δηλαδή την Ελλάδα μέσα από σειρά έργων που εξέφραζαν την αγωνία του για την πατρίδα του κυρίως μάλιστα τα πέτρινα χρόνια της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Δημοφιλή