ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2021 21:08 EEST | Updated 11/06/2021 21:24 EEST

Βραβεία Πούλιτζερ: Η κάλυψη της πανδημίας και των διαδηλώσεων για τον Τζορτζ Φλόιντ στο επίκεντρο

Οι νικητές.

Julio Cortez via AP
Η βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία του AP

Δύο βραβεία Πούλιτζερ απέσπασε το Associated Press για δύο εμβληματικές φωτογραφίες της χρονιάς που πέρασε. Η μια για την κάλυψη των διαδηλώσεων για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ και η άλλη φόρο τιμής για τον κορονοϊό.

Οι New York Times κέρδισαν το βραβείο προσφοράς για το εμπεριστατωμένο, αλλά προσιτό ρεπορτάζ του για την πανδημία.

Οι διακρίσεις αυτές ήταν μεταξύ μιας σειράς βραβείων που απονεμήθηκαν για την κάλυψη της πανδημίας και των διαδηλώσεων το 2020. Η εφημερίδα Star Tribune της Μινεάπολης κέρδισε το βραβείο έκτακτης είδησης για την κάλυψη της δολοφονίας του Τζόρτζ Φλόιντ, ενώ η Νταρνέλα Φρέιζιερ -η έφηβη που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό της το βίντεο-ντοκουμέντο με τη σύλληψη και τη δολοφονία του Φλόιντ- έλαβε ειδική μνεία.

Το βραβείο της Φρέιζιερ είχε ως στόχο να αναδείξει «τον κρίσιμο ρόλο της δημοσιογραφίας των πολιτών στην αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης».

Το AP και οι New York Times κέρδισαν από δύο βραβεία. Το πρώτο του βραβείο κέρδισε επίσης και το Buzzfeed, για την καινοτόμο σειρά που αποκάλυψε τη μαζική κράτηση μουσουλμάνων στην Κίνα.  

Το ένα βραβείο πήγε στον επικεφαλής φωτογράφο του AP στην Ισπανία, Εμίλιο Μορεναττι, ο οποίος κατέγραψε τη συγκλονιστική εικόνα με το ηλικιωμένο ζευγάρι που αγκαλιάζεται μέσα από ένα πλαστικό.

Emilio Morenatti via AP

Το βραβείο έκτακτης είδησης για την κάλυψη των διαδηλώσεων μοιράστηκαν 10 φωτογράφοι του AP. Μια ευρέως αναπαραγόμενη φωτογραφία του Julio Cortez από τη νύχτα της 28ης Μαΐου στη Μινεάπολη που μαστίζεται από ταραχές δείχνει τη σιλουέτα ενός διαδηλωτή να τρέχει με μια ανάποδη αμερικανική σημαία μπροστά από μια φλεγόμενη κάβα.

«Είναι τεράστια τιμή να κερδίζουμε όχι μόνο ένα, αλλά δύο βραβεία Πούλιτζερ για τη φωτογραφία, και μια πραγματική απόδειξη του ταλέντου και της αφοσίωσης των φωτορεπόρτερ του AP», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του AP Gary Pruitt. «Αυτοί οι φωτογράφοι διηγήθηκαν τις ιστορίες της χρονιάς μέσα από αξιοσημείωτες και αξέχαστες εικόνες που είχαν απήχηση σε όλο τον κόσμο».

Η εφημερίδα Star Tribune κέρδισε για τις έκτακτες ειδήσεις για την κάλυψη της δολοφονίας του Φλόιντ στις 25 Μαΐου 2020 και τις επακόλουθες αναταραχές που έπληξαν την πόλη. 

Οι New York Times κέρδισαν το βραβείο προσφοράς για την κάλυψη της πανδημίας που οι κριτές την χαρακτήρισαν «θαρραλέα, προνοητική και σαρωτική κάλυψη».  

Η Boston Globe έλαβε το Πούλιτζερ ερευνητικού ρεπορτάζ για μια σειρά που καταδεικνύει πώς η ανεπαρκής κυβερνητική εποπτεία θέτει σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια. Το Reuters και το περιοδικό Atlantic μοιράστηκαν το βραβείο επεξηγηματικού ρεπορτάζ.