ΔΙΕΘΝΕΣ
20/03/2019 11:35 EET

Βραζιλία: Επίθεση ενόπλων εναντίον κονβόι που μετέφερε ουράνιο σε πυρηνικό σταθμό

Τι ανακοινώθηκε από την αστυνομία και την εταιρεία.

ASSOCIATED PRESS

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον κονβόι που μετέφερε ουράνιο σε έναν από τους δύο λειτουργικούς πυρηνικούς σταθμούς της Βραζιλίας, σε παραλιακό δρόμο στην πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο την Τρίτη, ανακοίνωσαν η αστυνομία και η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό.

Όπως είπαν, το φορτηγό που μετέφερε το πυρηνικό καύσιμο και η αστυνομική του συνοδεία δέχτηκαν επίθεση ενώ περνούσαν από την πόλη Φράντε, περίπου 30 χλμ από το Άνγκρα ντος Ρέις, όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας. Οι αστυνομικοί που προστάτευαν το κονβόι ανταπέδωσαν τα πυρά, σύμφωνα με την αστυνομία. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή συλλήψεις και οι ένοπλοι τράπηκαν σε φυγή.

Η Eletronuclear, η θυγατρική της Centrais Eletricas Brasileiras SA που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως το ουράνιο που μεταφερόταν δεν ήταν επικίνδυνο και ότι το φορτίο δεν καθυστέρησε λόγω της επίθεσης.

Όπως σημειώθηκε, το συμβάν έλαβε χώρα όταν η αστυνομία που συνόδευε το φορτηγό αναπτύχθηκε στις άκρες του δρόμου προληπτικά επειδή είχαν ακουστεί πυροβολισμοί. Οι ένοπλοι τότε άρχισαν να πυροβολούν εναντίον της βαριά οπλισμένης μονάδας που συνόδευε το φορτίο, σύμφωνα με την Eletronuclear.

Το πυρηνικό καύσιμο που χρησιμοποιείται στους δύο αντιδραστήρες, Angra 1 και Angra 2, παράγεται σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις στο Ρεσέντε, πόλη στο εσωτερικό της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, 130 χλμ από το Άνγκρα ντος Ρέις.

Η Βραζιλία επεξεργάζεται ουράνιο μόνο για χρήση ως καύσιμο σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, υπό την επίβλεψη της ΙΑΕΑ.