Βραζιλία: Ο Αμαζόνιος εξακολουθεί να φλέγεται, παρά τις υποσχέσεις της G7

Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.113 νέες εστίες στη Βραζιλία.
Ueslei Marcelino / Reuters

Οι δασικές πυρκαγιές στην Αμαζονία συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο τις τελευταίες 24 ώρες, δεύτερη ημέρα αφότου ανέλαβε το έργο της κατάσβεσης ο στρατός της Βραζιλίας και παρά τη δέσμευση της Ομάδας των 7 (G7) να αποδεσμεύει κατεπειγόντως βοήθεια.

Στην Πολιτεία Ροντόνια, που συνορεύει με τη Βολιβία, η πόλη Πόρτο Βέλιου παρέμεινε και σήμερα καλυμμένη από πυκνούς καπνούς.

Από την Κυριακή, ο στρατός έχει κινητοποιήσει δύο αεροσκάφη C-130 Hercules στο πλαίσιο των προσπαθειών για την κατάσβεση. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί και δεκάδες πυροσβέστες στην περιοχή. Η Βραζιλία αποδέχτηκε και τη βοήθεια του Ισραήλ, το οποίο πρότεινε να στείλει ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Μέχρι τώρα επτά Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η Ροντόνια, έχουν ζητήσει τη βοήθεια του στρατού. Στην Αμαζονία έχουν τη βάση τους 43.000 στρατιώτες, όμως είναι ασαφές προς το παρόν πόσοι έχουν αναπτυχθεί και με τι μέσα πολεμούν τις φλόγες.

JOAO LAET via Getty Images

Την Κυριακή, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής ερευνας (INPE) κατέγραψε 1.113 νέες εστίες στη Βραζιλία.

Εκτός από την ανάπτυξη του στρατού, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο, υπό διεθνή πίεση εδώ και πολλές ημέρες, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος παραγωγών της Πολιτείας Παρά που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν μια «ημέρα φωτιάς» στις 10 Αυγούστου.

Αντιμέτωπες με την επιδείνωση της κατάστασης σε ένα δάσος που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον πλανήτη, οι χώρες της G7 υποσχέθηκαν ότι θα αποδεσμεύσουν κατεπειγόντως 20 εκατομμύρια δολάρια για να στείλουν πυροσβεστικά αεροσκάφη. «Οι χώρες του Αμαζονίου χρειάζονται κατεπειγόντως ομάδες πυροσβεστών και ειδικά αεροσκάφη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που ήταν προσκεκλημένος στη σύνοδο του Μπιαρίτζ.

Στη Βολιβία, όπου από τον Μάιο έχουν γίνει στάχτη πάνω από ένα εκατομμύριο εκτάρια στα σύνορα με τη Βραζιλία και την Παραγουάη, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να νοικιάσει ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος από μια αμερικανική εταιρεία για να αντιμετωπίσει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

JOAO LAET via Getty Images

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το 60% του οποίου βρίσκεται στη Βραζιλία, εκτείνεται επίσης στη Βολιβία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.

Συνάντηση Μακρόν με τον Ινδιάνο αρχηγό Ραονί

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον Ινδιάνο αρχηγό Ραονί, ο οποίος αγωνίζεται για να σταματήσει η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

«Μιλήσαμε με τον πρόεδρο Μακρόν για πολλά θέματα και είχαμε μια καλή συζήτηση. Του ζήτησα να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα εδάφη μας», είπε ο Ραονί Μετουκτίρε. «Τα δάση και τα εδάφη της Βραζιλίας βοηθούν όλον τον πλανήτη να ζήσει», πρόσθεσε, την ώρα που το τροπικό δάσος καταστρέφεται από πολλές πυρκαγιές.

ASSOCIATED PRESS

Ο Μακρόν «θα πείσει τους αρχηγούς των κρατών να βοηθήσουν τον Αμαζόνιο με τις πυρκαγιές και την κρίσιμη κατάσταση του δάσους», είπε ο 89χρονος αρχηγός της φυλής Καγιάπο, που εμφανίστηκε ντυμένος με το παραδοσιακό κίτρινο κάλυμμα κεφαλής. Ο Ραονί, δεδηλωμένος αντίπαλος του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο, τον κατηγόρησε ότι «υποκινεί τους καλλιεργητές και τις εξορυκτικές εταιρείες να βάζουν φωτιές στον Αμαζόνιο».

Στη σύνοδο κορυφής της G7 αποφασίστηκε να σταλούν πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι προσφορές από κυβερνήσεις και ιδιώτες.

Ο αρχηγός Ραονί θα συμμετάσχει στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Μπορντό, στην εναλλακτική συνάντηση «οικο-κινητοποίησης» Climax, το κεντρικό θέμα της οποίας φέτος είναι ο Αμαζόνιος.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή