ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2019 21:33 EEST

Βρετανία: Αυτοί είναι οι 10 υποψήφιοι διάδοχοι της Τερέζα Μέι

Την Πέμπτη ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας από τους βουλευτές των Συντηρητικών.

PA - PA Images via Getty Images

Τους 10 υποψηφίους που πήραν το χρίσμα για την κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στον πρωθυπουργικό θώκο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Επιτροπή 1922 των Τόρις.

Οι υποψήφιοι είναι:

1. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

2. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ

3. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ

4. Ο πρώην υπουργός Brexit Ντομινίκ Ράαμπ

5. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ

6. Ο υπουργός Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ

7. Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ

8. Η τέως υπουργός Έστερ ΜακΒέι

9. Η πρώην υπουργός αρμόδια για τη σχέση με τη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρια Λίντσομ

10. Ο Συντηρητικός βουλευτής Μαρκ Χάρπερ

Ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας θα γίνει από τους Συντηρητικούς βουλευτές την Πέμπτη. Οι πρώτοι δύο σε ψήφους υποψήφιοι που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, θα τεθούν προς εκλογή από τα μέλη του κόμματος.

Ο Μάικλ Γκόουβ κοροϊδεύει τον Μπόρις Τζόνσον: «Μην αποσυρθείς»

Ο Μάικλ Γκόουβ, ένας εκ των υποψηφίων για τη διαδοχή της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος όταν έκανε χρήση κοκαΐνης πριν από 20 χρόνια, χλευάζοντας ταυτόχρονα τον αντίπαλό του στην κούρσα διαδοχής, Μπόρις Τζόνσον.

Σε επίμονες ερωτήσεις για την παραδοχή του ότι έκανε χρήση κοκαΐνης όταν ήταν δημοσιογράφος, ο Γκόουβ τόνισε ότι έσφαλε και ότι θα πρέπει να κριθεί από την θητεία του ως υπουργός.

Από τα περίοπτα στελέχη της νικηφόρας εκστρατείας υπέρ του Brexit, ο Γκόουβ υπονόμευσε την προσπάθεια του Τζόνσον να εκλεγεί ηγέτης το 2016, αποσύροντας τη στήριξή του την τελευταία στιγμή και θέτοντας ο ίδιος υποψηφιότητα. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Τζόνσον να αποχωρἠσει από την πρώτη κούρσα για εκλογή ηγέτη.

Μιλώντας τη Δευτέρα για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο Γκόουβ σημείωσε ότι η Βρετανία χρειάζεται έναν σοβαρό ηγέτη και σαρκάζοντας είπε:

«Αν φτάσω στον τελευταίο γύρο, που είμαι σίγουρος ότι θα φτάσω, με αντίπαλο τον κύριο Τζόνσον, αυτό είναι που θα του πω: ’Κύριε Τζόνσον, ό,τι και αν κάνετε, μην αποχωρήσετε, το ξέρω ότι το κάνατε στο παρελθόν και ξέρω ότι ίσως δεν πιστεύετε μέσα στην καρδιά σας ότι μπορείτε να το κάνετε, αλλά τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος αξίζουν μια επιλογή».

Πηγή: ΑΠΕ