Βρετανία: Η κυβέρνηση Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο

Αυτομόλησε στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ο βουλευτής των Συντηρητικών, Φίλιπ Λι.
Henry Nicholls / Reuters

Ο βουλευτής Φίλιπ Λι αυτομόλησε από τους Συντηρητικούς στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, κάτι που σημαίνει πως ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Λι έγινε ο τέταρτος βουλευτής που προσχωρεί στο κόμμα του Τζο Σούινσον τους τελευταίους μήνες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης για την προσπάθεια μπλοκαρίσματος του Brexit χωρίς συμφωνία από την αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Σε μια δήλωση που προηγήθηκε ο Λι κατηγόρησε τον Τζόνσον για «διαίρεση και λαϊκισμό».

«Αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει ένα επιζήμιο Brexit με απρόβλεπτες μεθόδους», δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Θέτει αδικαιολόγητα σε κίνδυνο ζωές και πόρους διαβίωσης και αδιαφορεί για την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα της Μ.Βρετανίας».

Τζόνσον: Εκλογές αν καταψηφιστεί το no-deal Brexit

Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται αργότερα σήμερα το βράδυ να ψηφίσει επί ενός νομοσχεδίου που συνέταξε και στηρίζει μια συμμαχία βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις που σκοπό έχει να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον νωρίτερα είχε στείλει σαφές μήνυμα πως εάν σήμερα περάσει η νομοθεσία για να σταματήσει το no deal Brexit, το οποίο κατά τον ίδιο είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις διαβουλεύσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι βουλευτές θα του δέσουν τα χέρια με αυτόν τον τρόπο που ο ίδιος δεν έχει άλλον δρόμο από την προκήρυξη εκλογών –ακόμη και αν δεν το επιθυμεί.

Κάτι που υπενθύμισε και ο εκπρόσωπός του. «Ο πρωθυπουργός υπήρξε πολύ σαφής…Αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ να αχρηστεύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, να παραδώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, τότε το επόμενο λογικό βήμα για αυτόν τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν το θέλει…να πάει σε εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος.

«Τότε ο βρετανικός λαός θα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να πάρει αυτή την απόφαση», πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

Popular in the Community