22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
02/07/2020 16:05 EEST

Βρετανία: Εκατοντάδες συλλήψεις μετά από «σπάσιμο» συστήματος επικοινωνίας εγκληματιών

Τι ήταν το EncroChat.

ASSOCIATED PRESS

Η βρετανική αστυνομία ανέφερε την Πέμπτη πως σημείωσε μια σημαντική επιτυχία στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, συλλαμβάνοντας «εμβληματικές» φιγούρες και εξαρθρώνοντας χιλιάδες συνωμοσίες, μεταξύ των οποίων και σχέδια δολοφονιών.

Η NCA (National Crime Agency) ανέφερε πως το σπάσιμο της κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται από το EncroChat, που παρέχει μια ασφαλή υπηρεσία instant messaging για κινητά τηλέφωνα και χρησιμοποιούνταν από εγκληματίες για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τους, επέτρεψε να γίνουν περίπου 750 συλλήψεις.

«Προστατέψαμε το κοινό συλλαμβάνοντας εγκληματίες μεσαίου επιπέδου κι τους “νονούς”, τους αποκαλούμενους εμβληματικούς, “απρόσιτους”, που αποφεύγουν τις αρχές εδώ και χρόνια, και τώρα έχουμε τα στοιχεία για τη δίωξή τους» είπε η Νίκι Χόλαντ, διευθύντρια Ερευνών της NCA.

Η NCA ανακοίνωσε πως συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους από το 2016 για το «σπάσιμο» του EncroChat, που έχει 60.000 χρήστες ανά τον κόσμο και περίπου 10.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δύο μήνες πριν, γαλλικές και ολλανδικές αρχές διείσδυσαν στην πλατφόρμα και μοιράστηκαν τα δεδομένα μέσω της Europol.

Η βρετανική αστυνομία έχει έκτοτε προβεί σε 746 συλλήψεις, κατασχέσεις 54 εκατ. λιρών, 77 όπλων και άνω των δύο τόνων ναρκωτικών, ανέφερε η NCA. Επιπρόσθετα εμπόδισε αντίπαλες συμμορίες να προβούν σε απαγωγές και εκτελέσεις, «αντιμετωπίζοντας με επιτυχία πάνω από 200 απειλές ζωής» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το BBC, η NCA συνεργάστηκε με αρχές ανά την Ευρώπη, και η επιχείρηση κράτησε πάνω από τρεις μήνες. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για την επιχείρηση με τη μεγαλύτερη επίδραση σε συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος που έχει γίνει ποτέ.

Τι είναι το EncroChat

Το EncroChat εδρεύει στη Γαλλία και πλέον έχει κατεβεί. Λειτουργούσε σε τροποποιημένα τηλέφωνα Android και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, παρείχε «worry-free» ασφαλείς τηλεπικοινωνίες. Οι χρήστες του είχαν πρόσβαση σε χαρακτηριστικά όπως αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα που διαγράφονται από τη συσκευή του παραλήπτη μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, υπήρχε «panic wipe» όπου όλα τα δεδομένα σε μια συσκευή διαγράφονται μέσω της εισαγωγής ενός τετραψήφιου κωδικού από τη lock screen. Η NCA λέει πως το σύστημα επικοινωνίας ήταν πρακτικά μια «αγορά εγκλήματος» για τον συντονισμό αγορών ναρκωτικών ανά τον κόσμο, καθώς και όπλων, μεταξύ των οποίων τυφέκια εφόδου, υποπολυβόλα, καραμπίνες, πιστόλια και χειροβομβίδες. Οι αρχές άρχισαν να λαμβάνουν δεδομένα από την ιστοσελίδα την 1η Απριλίου μετά το σπάσιμο της κρυπτογράφησης, που θεωρείται πως έλαβε χώρα τον Μάρτιο. Επίσης θεωρείται πως σχεδιάζονταν επίσης και επιθέσεις εναντίον αντιπάλων συμμοριών, τρόποι ξεπλύματος χρημάτων κ.α. Στην ιστοσελίδα υπήρχαν λεπτομερείς αναφορές σε απειλές κατά ζωής, μεταξύ των οποίων επιθέσεις με οξύ, ακρωτηριασμοί κ.α.

Σύμφωνα με την NCA εξαρθρώθηκαν δεκάδες κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, με τις περισσότερες συλλήψεις να γίνονται στο Λονδίνο και τη βορειοδυτική Αγγλία. Το lockdown, σύμφωνα με την υπηρεσία, λειτούργησε προς όφελος της επιχείρησης, καθώς πολλοί ήταν στα σπίτια τους όταν έγιναν οι έφοδοι της αστυνομίας. Πολλοί εκ των συλληφθέντων ήταν «μεσαίου επιπέδου» ενώ άλλοι χαρακτηρίστηκαν ως «μεγάλοι» του υποκόσμου.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)