Βρετανία:Αντιδράσεις για το διεθνές ραντεβού αγοραστών και εμπόρων όπλων στην μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως

Αντιδράσεις για το διεθνές ραντεβού αγοραστών και εμπόρων όπλων στην μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως

www.caat.org.uk/resources/mapping/expose-the-arms-trade.php).We handed out leaflets outside the arms company Finmeccanica. They have sold attack helicopters to Turkey for use against the Kurdistan Workers Party (PKK), military helicopters to Algeria for "battlefield and internal security requirements", a border control and security system to Libya, drones to Pakistan and armoured vehicles to Oman.This is not OK." data-caption="Photos from London CAAT's contribution to CAATâs month of action against the arms trade (www.caat.org.uk/resources/mapping/expose-the-arms-trade.php).We handed out leaflets outside the arms company Finmeccanica. They have sold attack helicopters to Turkey for use against the Kurdistan Workers Party (PKK), military helicopters to Algeria for "battlefield and internal security requirements", a border control and security system to Libya, drones to Pakistan and armoured vehicles to Oman.This is not OK." data-credit="londoncaat/Flickr">

Την μεγαλύτερη διεθνή έκθεση Εξοπλισμού Άμυνας και Ασφάλειας (Defense and Security Equipment International Exhibition) στον κόσμο φιλοξενεί η Βρετανία με μερίδα των πολιτών αλλά και των ΜΜΕ να αντιδρούν έντονα και να ζητούν από τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή της. Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 εταιρείες εμπορίας όπλων ενώ το Λονδίνο και στο ExCel Arena, όπου φιλοξενείται η έκθεση, αναμένεται να επισκεφθούν περισσότερα από 30.000 άτομα. Όταν η ίδια έκθεση είχε φιλοξενηθεί και πάλι στο Λονδίνο, είχε προσελκύσει ενδιαφερόμενους από δεκάδες χώρες αλλά πρωτίστως από το Αφγανιστάν, την Κολομβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Βιετνάμ...

Φέτος, και υπό το φως του σκληρού εμφυλίου στη Συρία και την παράλληλη εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους που έχουν προκαλέσει μια ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση- την οποία η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει εξαιτίας και των πρωτοφανών προσφυγικών ροών- οι αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη έκθεση είναι πολλές.

Ήδη η Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT) αλλά και το κίνημα Παγκόσμια Δικαιοσύνη Τώρα (Global Justice Now) απευθύνουν αίτημα στον Βρετανό Πρωθυπουργό να «κλείσει» την έκθεση των «εμπόρων όπλων» καθώς το μόνο που κάνει είναι να φιλοξενεί «αγοραστές από χώρες που προωθούν τον πόλεμο και καταπιέζουν τους λαούς τους, αλλά και κατασκευαστές όπλων που τροφοδοτούν τις συγκρούσεις και ενισχύσουν την ανασφάλεια». Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 10.000 υπογραφές.

«Η DSEI φέρνει κοντά (τους εκπροσώπους) των πιο καταπιεστικών καθεστώτων του κόσμου με κάποιεςς από τους μεγαλύτερους εταιρείες όπλων. Η κυβέρνηση διώχνει τους πρόσφυγες που δραπετεύουν από τις χειρότερες πολεμικές ζώνες και την ίδια στιγμή καλωσορίζει τους διακινητές όπλων από όλο τον κόσμο σε ένα γεγονός που θα πυροδοτήσει περισσότερους πολέμους και συγκρούσεις», σχολίασε στον Independent ο Άντριου Σμιθ, την CAAT.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Stockholm Peace Research Institute οι χώρες που κάνουν τις περισσότερες εξαγωγές όπλων είναι:

  1. ΗΠΑ
  2. Ρωσία
  3. Κίνα
  4. Γερμανία
  5. Γαλλιά
  6. Ηνωμένο Βασίλειο
  7. Γαλλία
  8. Ισπανία
  9. Ιταλία
  10. Ουκρανία
  11. Ισραήλ

Αντίστοιχα οι χώρες με τις υψηλότερες εισαγωγές όπλων είναι οι:

  1. Ινδία
  2. Σαουδική Αραβία
  3. Κίνα
  4. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  5. Πακιστάν
  6. Αυστραλία
  7. Τουρκία
  8. ΗΠΑ
  9. Νότια Κορέα
  10. Σιγκαπούρη

Δημοφιλή