ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2021 07:14 EEST

Βρετανία: Εμπορος ναρκωτικών συνελήφθη εξαιτίας μιας φωτογραφίας τυριού

Μια φωτογραφία, στην οποία δεν φαινόταν ο ίδιος, ήταν αυτή που τον «πρόδωσε».

Carl Stewart via AP

Ενας έμπορος ναρκωτικών στο Λίβερπουλ της Βρετανίας συνελήφθη από την τοπική αστυνομία εξαιτίας μιας φωτογραφίας που έδειχνε μόνο το χέρι του να κρατάει το αγαπημένο του τυρί - ένα μικρό κομμάτι κρεμώδους Στίλτον.

Ο Καρλ Στιούαρτ, 39 ετών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 13 ετών και έξι μηνών από το δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, αφού ομολόγησε την ενοχή του για διακίνηση κοκαΐνη, ηρωίνης, MDMA και κεταμίνης.

Merseyside Police via AP

Αν δεν είχε κάνει το λάθος να μοιραστεί την επίμαχη φωτογραφία που τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο σε ένα κατάστημα Marks & Spencer, θα μπορούσε ακόμα να είναι ελεύθερος και να συνεχίζει την εγκληματική του δράση.

Ο Στιούαρτ συνελήφθη αφότου δημοσίευσε τη φωτογραφία στην κρυπτογραφημένη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων EncroChat. Η αστυνομία είχε καταφέρει να εισχωρήσει στη συγκεκριμένη υπηρεσία και να βρει τα ίχνη του, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

Ετσι, η παλάμη και τα δακτυλικά αποτυπώματα της φωτογραφίας αναλύθηκαν  και οι αρχές ταυτοποίησαν τον δράστη.

Ο επιθεωρητής της αστυνομίας του Μερσεϊσάιντ, Λι Γουίλκινσον, δήλωσε ότι ο Στιούαρτ είχε «παγιδευτεί από την αγάπη του για το τυρί Στίλτον».

Ο 39χρονος, πάντως, δεν είναι ο μόνος που την έχει «πατήσει» με τις δραστηριότητές του στο EncroChat.

Η αστυνομία του Μερσεϊσάιντ αναφέρει ότι περίπου 60.000 χρήστες έχουν πλέον ταυτοποιηθεί παγκοσμίως, με περίπου 10.000 από αυτούς μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ολοι λέγεται ότι συμμετέχουν σε παράνομες ενέργειες, όπως προμήθεια και διανομή ναρκωτικών και όπλων, ξέπλυμα χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Λίβερπουλ έχουν συλληφθεί περισσότερα από 60 άτομα στο πλαίσιο της επιχείρησης Venetic.