ΔΙΕΘΝΕΣ
29/10/2019 13:22 EET | Updated 29/10/2019 13:24 EET

Βρετανία: Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσονται οι Εργατικοί

Όπως είπε, κρίθηκε πως πλέον τηρούνται οι όροι που είχε θέσει το κόμμα.

ASSOCIATED PRESS

Ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές που επιδίωκε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είναι πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, είπε στην ομάδα των κορυφαίων συμβούλων του την Τρίτη πως οι όροι που είχε θέσει το κόμμα για να υποστηρίξει πρόωρες εκλογές τηρούνται, και «τώρα θα αρχίσουμε την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική» προεκλογική εκστρατεία.

«Έχω επανειλημμένα πει ότι είμαστε έτοιμοι για εκλογές και η στήριξή μας εξαρτάται από το αν ένα Brexit άνευ συμφωνίας αποσυρθεί από το τραπέζι», είπε στο «σκιώδες» υπουργικό του συμβούλιο, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Μάθαμε από την ΕΕ πως η παράταση του Άρθρου 50 ως τις 31 Ιανουαρίου έχει επιβεβαιωθεί, οπότε για τους επόμενους τρεις μήνες οι όροι μας για να αποσυρθεί το “no deal” από το τραπέζι τηρούνται. Τώρα θα αρχίσουμε την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα μας» δήλωσε.

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει το BBC, δεν διευκρίνισε εάν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο που φέρνει στο κοινοβούλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποιος προβαίνει την Τρίτη σε μια νέα απόπειρα για εκλογές τον Δεκέμβριο: Αφού το κοινοβούλιο απέρριψε το τρίτο αίτημά του για εκλογές τη Δευτέρα, θα προσπαθήσει να περάσει ένα νομοσχέδιο την Τρίτη που ζητά εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, και χρειάζεται απλή πλειοψηφία στη Βουλή.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η παράλυση και, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, πρέπει να προχωρήσουμε απευθείας σε εκλογές» είπε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα. «Η Βουλή δεν μπορεί να κρατά άλλο όμηρο τη χώρα».

Το σκωτσέζικο SNP και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζητούν εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου, με τα δύο κόμματα να υποστηρίζουν πως αυτή η εξέλιξη θα εμπόδιζε τον Μπόρις Τζόνσον να περάσει το σχέδιό του για το Brexit από το κοινοβούλιο πριν τις εκλογές. Αν και το νομοσχέδιο θέτει ως ημερομηνία τις 12 Δεκεμβρίου, πηγές του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έχουν πει στο BBC πως θα δέχονταν εκλογές στις 11 Δεκεμβρίου, εάν ήταν να συμφωνήσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ συμφώνησε σε αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020. 

(με πληροφορίες από Reuters)