ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2019 20:35 EET | Updated 14/03/2019 21:16 EET

Βρετανία: Υπερψηφίστηκε η πρόταση για καθυστέρηση του Brexit

Η κυβέρνηση της Μέι διατήρησε επίσης τον έλεγχο της διαδικασίας.

ASSOCIATED PRESS

Υπερψηφίστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο η πρόταση της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι για παράταση του Άρθρου 50 και καθυστέρηση του Brexit μετά τις 29 Μαρτίου, με 412 ψήφους υπέρ έναντι 202 κατά- ανοίγοντας τον δρόμο για να ανανεώσει η πρωθυπουργός τις προσπάθειές της για έγκριση της συμφωνίας της την επόμενη εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα, βάσει της πρότασης, το Άρθρο 50 θα παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, εάν οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού ως τις 20 Μαρτίου. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα ζητήσει πιο μεγάλη αναβολή. Τώρα, το επόμενο βήμα για τη βρετανική κυβέρνηση θα είναι να ζητήσει την άδεια της ΕΕ για καθυστέρηση της διαδικασίας.  

Η κυβέρνηση της Μέι, διατήρησε επίσης τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit, καθώς καταψηφίστηκε οριακά- με 312 ψήφους υπέρ και 314 ψήφους κατά- η τροπολογία για να πάρει τον έλεγχοτο βρετανικό κοινοβούλιο, μέσω ενδεικτικής ψήφου. Η συγκεκριμένη τροπολογία, του Χίλαρι Μπεν των Εργατικών, θα επέτρεπε στο κοινοβούλιο να πάρει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας στις 20 Μαρτίου, με σκοπό συζητήσεις των επιλογών ως προς το Brexit σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Απώτερος στόχος θα ήταν να βρεθεί πλειοψηφία για μια εναλλακτική οδό στο Brexit, που θα έδινε τέλος στο αδιέξοδο. Απορρίφθηκε ακόμη τροπολογία βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα ζητούσε καθυστέρηση στο Brexit προκειμένου να υπάρξει χρόνος για δεύτερο δημοψήφισμα, καθώς και μια από τον επικεφαλής των Συντηρητικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία ζητούσε να δοθεί χρόνος στο κοινοβούλιο για να «βρεθεί πλειοψηφία για μια διαφορετική προσέγγιση».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αύξησε την πίεση προς τους «αντάρτες» βουλευτές για να υποστηρίξουν τη συμφωνία της για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Μόλις 15 ημέρες πριν την προγραμματισμένη έξοδο, η Μέι χρησιμοποιεί την απειλή μιας μακράς καθυστέρησης για να πείσει τους «αντάρτες» στο κόμμα της να στηρίξουν εν τέλει τη συμφωνία της.

Μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, όταν οι βουλευτές αυτοί θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν μια συμφωνία που δεν παρέχει αυτό που θα θεωρούσαν «καθαρό» Brexit ή να αποδεχτούν πως η έξοδος θα μπορούσε να υποστεί τις συνέπειες μιας μακράς καθυστέρησης.

Η πρωθυπουργός έχει δεχτεί βαριά πλήγματα μετά από μια σειρά ταπεινωτικών ηττών στο κοινοβούλιο, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως το σχέδιό της παραμένει στην ατζέντα. Εκπρόσωπός της δήλωσε πως θα θέσει εκ νέου τη συμφωνία της σε ψηφοφορία εάν θεωρηθεί πως «αξίζει τον κόπο». Επίσης, επιδιώκοντας να κερδίσει την υποστήριξη των «ανταρτών», τους απηύθυνε προειδοποίηση πως εάν δεν στηρίξουν το σχέδιό τους, ενδεχομένως να μην υπάρξει Brexit γενικότερα.

Εάν η Βρετανία ζητήσει οποιαδήποτε αναβολή προκειμένου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα απαιτούσε την «ομόφωνη έγκριση» των κρατών μελών της ΕΕ, επισήμανε  εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

«Θα εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους για κάτι τέτοιο και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης» του άρθρου 50, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου, που σημείωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες».

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian)

Sponsored Post