Βρετανία: Επιμένει στα «μισόλογα» για την κυπριακή ΑΟΖ το Foreign Office

Xαρακτηρίζει και πάλι «υπό αμφισβητούμενη κυριαρχία» την ΑΟΖ της Κύπρου.
Πλωτό γεωτρύπανο και συνοδευτικό σκάφος από την έρευνα της Exxon, στην κυπριακή ΑΟΖ. Φεβρουάριος 2019.
Πλωτό γεωτρύπανο και συνοδευτικό σκάφος από την έρευνα της Exxon, στην κυπριακή ΑΟΖ. Φεβρουάριος 2019.
Athanasios Gioumpasis via Getty Images

24 ώρες μετά, εκπρόσωπος του Foreign Office επανέλαβε τη δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν για την κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο έχει καλέσει την Τουρκία να μην προβεί σε γεώτρηση στην «υπό αμφισβητούμενη κυριαρχία» περιοχή.

Σε επίσημη δήλωση-απάντηση μετά από ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το Foreign Office τοποθετήθηκε σε «διπλωματική γλώσσα» και αποφεύγοντας να μπει στην ουσία: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία. Θα θέλαμε να δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται».

Ειδικότερα για τις σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις, αναφέρεται στην ίδια δήλωση, «όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης και Αμερικής στις 14 Μαΐου, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή, όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην κάνει γεώτρηση σε αυτή την περιοχή».

Πλωτό γεωτρύπανο από την έρευνα της Exxon, στην κυπριακή ΑΟΖ. Φεβρουάριος 2019.
Πλωτό γεωτρύπανο από την έρευνα της Exxon, στην κυπριακή ΑΟΖ. Φεβρουάριος 2019.
Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Παράλληλα, καταγράφεται εκ νέου η διευκρινιστική δήλωση που είχε γίνει προς τον βουλευτή Μάικ Φρηρ, κατόπιν ερώτησής του εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου:

«Εξακολουθούμε επίσης να αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της... Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο θα πρέπει να αναπτυχθούν προς το όφελος όλων των Κυπρίων».

Ανταπάντηση από την Λευκωσία

Καθώς η ανταλλαγή δηλώσεων - και με αιχμές - συνεχίζεται επί 48 ώρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένει από την Βρετανία μια θέση ανάλογη με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

πηγή: ΚΥΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα