ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2018 08:59 EET | Updated 11/12/2018 10:13 EET

Βρετανία: Υπουργός δηλώνει πως οι πιθανότητες νέου δημοψηφίσματος για το Brexit αυξάνονται

Η εναλλακτική επιλογή Norway plus θεωρείται όλο και περισσότερο επικίνδυνη για την οικονομία

Handout . / Reuters

Οι πιθανότητες ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit «αυξάνονται πολύ» εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντίστασης των βουλευτών των Συντηρητικών στη συμφωνία της Τερέζα Μέι, δήλωσε υψηλόβαθμος βουλευτής στη HuffPost UK.

Με την πρωθυπουργό να ανακοινώνει τελευταίας στιγμής αναβολή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τα σχέδιά της, αρκετοί υπουργοί στρέφονται πλέον στην ιδέα μιας αποκαλούμενης «λαϊκής ψήφου», ως τον μοναδικό τρόπο εξόδου από το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο.

Η πρωθυπουργός απέρριψε τα επανειλημμένα αιτήματα από βουλευτές όλων των πλευρών στη Βουλή των Κοινοτήτων για ένα νέο δημοψήφισμα, με τη βουλευτή Άννα Σούμπρι των Συντηρητικών μεταξύ αυτών που έλεγαν ότι οι απόψεις της κοινής γνώμης έχουν αλλάξει.

Αν το τελευταίο στοίχημα της Μέι για να κερδίσει παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες αποτύχει, ανώτεροι Συντηρητικοί θεωρούν πως ένα νέο δημοψήφισμα θα ήταν πιο «εύπεπτο» για τη διακομματική πλειοψηφία των βουλευτών από την κύρια αντίπαλη πρόταση μιας «ενισχυμένης» εξόδου τύπου Νορβηγίας.

Υπουργοί ασχολήθηκαν έντονα με τις δυσοίωνες οικονομικές προειδοποιήσεις του διοικητή της Bank of England, Μαρκ Κάρνεϊ, και του αναπληρωτή του, Τζον Κάνλιφ, την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με τους κινδύνους της Νορβηγικής επιλογής- όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εφαρμόζει κανόνες των Βρυξελλών, αλλά δεν θα μπορεί να τους επηρεάζει.

 

 

Ο Κάρνεϊ είπε πως η ένταξη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών θα αύξανε σημαντικά τους κινδύνους για τη βρετανική οικονομία, ενώ ο Κάνλιφ τόνισε πως το Σίτι θα δεχόταν σημαντικό πλήγμα.

Υπουργοί θεωρούν πως η τροπολογία Ντόμινικ Γκριβ που περάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από βουλευτές- η οποία επιτρέπει στη Βουλή να πάρει τον έλεγχο του Brexit αντί της κυβέρνησης- έχει δημιουργήσει εναλλακτικές όπως ένα δεύτερο δημοψήφισμα, που είναι πιο βιώσιμες.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της προηγούμενης εβδομάδας πως η Βουλή θα τις διεκδικήσει. Υπάρχουν επιλογές που η Βουλή θα εξετάσει, από την ενισχυμένη επιλογή τύπου Νορβηγίας (Norway plus), μέχρι το δεύτερο δημοψήφισμα. Εντός αυτών, το δεύτερο δημοψήφισμα ενισχύεται πολύ» είπε ο υπουργός.

«Η επιλογή της Νορβηγίας χάνει έδαφος, εξαιτίας των στοιχείων που έλαβε η Επιτροπή Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα από τον Κάρνεϊ, αλλά επίσης και από τον Τζον Κάνλιφ, τον αναπληρωτή διοικητή. Βασικά, σημείωσε πόσο επιβλαβής θα ήταν στο Σίτι και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η επιλογή της Νορβηγίας».

Η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Άμπερ Ρουντ, είπε το Σαββατοκύριακο πως θα υποστήριζε έναν διακανονισμό Norway plus, λέγοντας στους Times πως «φαίνεται εφικτός όχι μόνο για τη χώρα, αλλά από άποψης του πού βρίσκονται οι βουλευτές», αν και πρόσθεσε πως «κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να γίνει».

 

ASSOCIATED PRESS

 

Ωστόσο, συνάδελφοί της υποδεικνύουν πως η Ρουντ κράτησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας «λαϊκής ψήφου»: «Αν το σχέδιο της πρωθυπουργού δεν περάσει, θα μπορούσε να συμβεί οτιδήποτε: Λαϊκή ψήφος, Norway plus, οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές θα μπορούσε να προχωρήσει» είπε στο BBC το Σάββατο.

Οι υποστηρικτές ενός δεύτερου δημοψηφίσματος επίσης υποδεικνύουν ότι το μοντέλο της Νορβηγίας θα έσπαγε τη δέσμευση των Συντηρητικών για τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης και της παραμονής εκτός της τελωνειακής ένωσης. Επίσης, πηγές εντός της ηγεσίας των Εργατικών προβληματίζονται έντονα για την ιδέα της επιλογής Norway plus,. Η προσεκτικά διαμορφωμένη πολιτική του κόμματος για το Brexit, που διαμορφώθηκε στο συνέδριο του κόμματος, ωστόσο, περιλαμβάνει την επιλογή της «λαϊκής ψήφου».

Υπουργοί θεωρούν πως, ως αποτέλεσμα, ένα δεύτερο δημοψήφισμα- μαζί με μια ψηφοφορία κατά της «μη συμφωνίας»- είναι η επιλογή που είναι πιο πιθανό να κερδίσει την επίσημη στήριξη των Εργατικών, και αρκετούς Συντηρητικούς για να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μετάφραση/ αναδημοσίευση από τη βρετανική έκδοση της HuffPost 

Sponsored Post