Βρετανία: Έγγραφα αποκαλύπτουν συνεργασία στρατού και πανεπιστημίων πάνω στον ψυχολογικό πόλεμο

Η εμπλοκή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ σε σχετικό πρόγραμμα.
JOHNGOMEZPIX via Getty Images

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις επιζητούν τη βοήθεια ψυχολόγων, φιλοσόφων και θεολόγων για τη διεξαγωγή νέων μεθόδων ψυχολογικού πολέμου και χειραγώγησης συμπεριφοράς, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στη δημοσιότητα.

Την αποκάλυψη έκανε πρώτη η φοιτητική εφημερίδα του Κέμπριτζ, Varsity. Μεταξύ των πανεπιστημίων που ήταν υποψήφια για παροχή χρηματοδότησης πάνω στο πρόγραμμα, ύψους 70 εκατομμυρίων λιρών από το DSTL (Defence Science and Technology Laboratory) του υπουργείου Άμυνας. Αντικείμενο του προγράμματος, γνωστού ως HSSRC (human and social sciences research capability) είναι η διερεύνηση του πώς οι τέχνες, οι κλασικές σπουδές και οι κοινωνικές επιστήμες μπορούν να διαμορφώσουν τις στρατιωτικές στρατηγικές και τις στρατηγικές ασφαλείας, περιλαμβανομένων, «ψυχολογικών επιχειρήσεων».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου είπε πως το εν λόγω ίδρυμα αποσύρθηκε από το πρόγραμμα. Άλλα που συμμετείχαν ήταν το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, που επίσης βρέθηκε κάποια στιγμή εκτός, και οι εταιρείες BAE Systems και QinetiQ.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων, όπως αυτές παρουσιάζονται στα σχετικά έγγραφα, ήταν η «κατανόηση και ο επηρεασμός της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μέσω, μεταξύ άλλων, και της «στοχευμένης χειραγώγησης πληροφοριών», καθώς και της «συντονισμένης χρήσης του πλήρους φάσματος εθνικών δυνατοτήτων...περιλαμβανομένων στρατιωτικών, μη στρατιωτικών, εμφανών και συγκαλυμμένων».

Πάντα σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θέλουν να αναπτύξουν «πληροφοριακές δραστηριότητες», «στρατηγικές επικοινωνίες» κ.α. στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και «επικοινωνίες και μηνύματα προς εσωτερικά κοινά που προωθούν την ελκυστικότητα, υγεία, ευημερία και αντοχή των ανθρώπων μας (στρατιωτικών και πολιτών)».

Εκπρόσωπος του DSTL είπε ότι οι έρευνες πάνω στη «στοχευμένη χειραγώγηση πληροφοριών» επικεντρώνονταν στην «επικοινωνία με κοινά στο εξωτερικό, και στην αποτροπή αντιπάλων που απειλούν τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου». Από πλευράς τους, τα ανώτατα στελέχη του πανεπιστημίου πρότειναν συνεργασία με την συμβουλευτική εθνικής ασφαλείας Frazer- Nash για τη δημιουργία ενός κέντρου ερευνών στο πλαίσιο του Κέντρου Ερευνών στις Τέχνες, τις Κοινωνικές Επιστήμες και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, το οποίο εντός 12 μηνών θα εξελισσόταν σε ανεξάρτητο κέντρο εντός του πανεπιστημίου (Centre for Strategic Futures).

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου είπε ότι το ίδρυμα δεν επιδιώκει πλέον το συμβόλαιο για το HSSRC, αλλά δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τους λόγους που αποσύρθηκε από το πρόγραμμα, παρά το προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκονταν οι διεργασίες.

Δημοφιλή