ΔΙΕΘΝΕΣ
08/12/2020 09:22 EET | Updated 08/12/2020 12:18 EET

Βρετανία: Μια 90χρονη είναι η πρώτη που έκανε το εμβόλιο της Pfizer

Ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που κάνει το εμβόλιο εκτός κλινικών δοκιμών.

ASSOCIATED PRESS
Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν

Η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του.

Η Κίναν έκανε το εμβόλιο στο τοπικό νοσοκομείο της στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας σήμερα το πρωί στις 08:31 (ώρα Ελλάδας).

Η ίδια δήλωσε «προνομιούχα» που μπόρεσε να λάβει τη δόση. «Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», πρόσθεσε.

Η Βρετανία άρχισε σήμερα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech. 

Η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει πάντως να περιμένει το 2021 για να εμβολιασθεί, καθώς έχει δοθεί προτεραιότητα στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας, ενώ θα ακολουθήσουν το νοσηλευτικό προσωπικό και οι άνω των 80 ετών.

Η διανομή του εμβολίου θα είναι «ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ», προειδοποίησε ο ιατρικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) Στίβεν Πάουις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε το πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόκειται να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο αυτό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ ο Καναδάς μπορεί να αρχίσει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα τον εμβολιασμό του πληθυσμού του.