ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2019 20:31 EET | Updated 20/11/2019 22:00 EET

Βρετανία: Ο πρίγκιπας Αντριου παραιτείται από τα δημόσια καθήκοντά του

Εξαιτίας των έντονων επικρίσεων που δέχεται για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Επσταϊν.

Associated Press

Ο πρίγκιπας Αντριου γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί από τα δημόσια καθήκοντά του για το άμεσο μέλλον, έπειτα από την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο με τον χρηματιστή Τζέφρι Eπσταϊν.

«Φυσικά, είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω οποιαδήποτε αρχή επιβολής του νόμου στις έρευνές της, εφόσον καταστεί αναγκαίο», σημειώνει ο Aντριου σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Ολόκληρη η δήλωση του Δούκα του Γιόρκ

«Μου έχει γίνει σαφές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ότι οι συνθήκες που σχετίζονται με την παρελθούσα σχέση μου με τον Τζέφρι Επσταϊν έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο έργο της οικογένειάς μου και στο πολύτιμο έργο πολλών οργανώσεων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που είμαι περήφανος να υποστηρίζω.

Ως εκ τούτου, έχω ζητήσει από την Αυτού Μεγαλειότητα (σ.σ βασίλισσα Ελισάβετ) να παραιτηθώ από τα δημόσια καθήκοντα μου για το άμεσο μέλλον και μου έχει δώσει την άδειά της.

Εγώ συνεχίζω να εκφράζω τη λύπη μου για την κακώς κρινόμενη σχέση μου με τον Τζέφρι Επσταϊν. Η αυτοκτονία του έχει αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ιδιαίτερα για τα θύματά του, και συμπάσχω με όλους όσους έχουν πληγεί και θέλουν να μπει τέλος στην υπόθεση. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι εγκαίρως, θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Φυσικά, είμαι πρόθυμος να βοηθήσω οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία επιβολής του νόμου με τις έρευνές τους, αν χρειαστεί».

Ο Αντριου παρασύρει τη βασιλική οικογένεια στη θύελλα

Ο κατάλογος των πανεπιστημίων, οργανώσεων και μεγάλων επιχειρήσεων που αποφάσισαν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τον πρίγκιπα Άντριου, μετά τη θυελλώδη συνέντευξή του για την υπόθεση Έπσταϊν, διευρυνόταν μέρα με την ημέρα.

Ο βρετανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών BT ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα ήθελε να συνεχίσει να στηρίζει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ψηφιακής εκπαίδευσης, το iDEA, εφόσον ο Άντριου παρέμενε ανάδοχος.

Τρία αυστραλιανά πανεπιστήμια, το Bond University του Κουίνσλαντ και τα πανεπιστήμια Murdoch και RMIT της Μελβούρνης ανακοίνωσαν, επίσης, ότι τερματίζουν τη συνεργασία τους με το πρόγραμμα του πρίγκιπα Άντριου “Pitch@Palace”, μια οργάνωση που βοηθά την επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Max Mumby/Indigo via Getty Images

Μετά την προβολή το Σάββατο το βράδυ της μακροσκελούς συνέντευξης στο BBC, ο πρίγκιπας βρέθηκε αντιμέτωπος με μια θύελλα αντιδράσεων, αφού δεν κράτησε αποστάσεις από τον φίλο του Έπσταϊν, ο οποίος κατηγορήθηκε για παιδοφιλία και βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του, ενώ δεν διατύπωσε καν τη συμπάθειά του προς τα θύματά του.

Ο 59χρονος πρίγκιπας περιορίστηκε να αμφισβητήσει τις κατηγορίες μιας γυναίκας που του είχε στείλει ο Έπσταϊν, η οποία υποστήριξε ότι την ανάγκασε να συνευρεθούν σεξουαλικά ενώ ήταν ανήλικη.

Μετά τη συνέντευξη, οι επικρίσεις γιγαντώθηκαν βυθίζοντας τη βασιλική οικογένεια σε αυτό που ορισμένα ΜΜΕ αποκάλεσαν «ένα δεύτερο +Annus Horribilis+», σύμφωνα με μια έκφραση της Ελισάβετ.

Η βασίλισσα είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο το 1992 για να περιγράψει τον προηγούμενο χρόνο, κατά τον οποίο είχε δει τους δύο γιους της να χωρίζουν από τις συζύγους τους, την κόρη της Άννα να παίρνει διαζύγιο και το κάστρο του Ουίνσδορ, η βασιλική κατοικία, να καίγεται.

Ηδη από την Τρίτη, πολλές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τις χορηγίες του από την οργάνωση του πρίγκιπα. Μεταξύ αυτών, η τράπεζα Standard Chartered αποφάσισε «για εμπορικούς λόγους» να μην ανανεώσει τη συνεργασία της, ενώ η τράπεζα Barclays εξέφρασε την «ανησυχία της για την κατάσταση και δήλωσε έτοιμη να επανεξετάσει τη θέση της».

(με πληροφορίες από ΑΠΕCNN)

 

Sponsored Post