ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2020 11:58 EET | Updated 12/02/2020 12:00 EET

Βρετανία: Πέθανε από «χάπια αδυνατίσματος» που περιείχαν χημικές ουσίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Τα DNP προκαλούν πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων, κώμα και καρδιακή ανακοπή.

HuffPost UK

Μια 21χρονη γυναίκα στη Βρετανία που έπασχε από βουλιμία, πέθανε μετά την κατανάλωση χαπιών αδυνατίσματος που περιείχαν χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν στις εκρηκτικές ύλες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. 

Η Ελοίζ Πέρι, έλαβε κάψουλες δινιτροφαινόλης (DNP) οι όποιες έχουν ως ανεπιθύμητες ενέργειες την πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων, κώμα και καρδιακή ανακοπή. 

Ο Μπέρναρντ Ρεμπέλο, 32 ετών, από το Γκόσπορτ του Χάμσαιρ, βρίσκεται σε δίκη για τον θάνατό της με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Ο Μπέρναρντ κατηγορείται ότι αγόρασε την κίτρινη σκόνη από ένα χημικό εργαστήριο στην Κίνα και την πούλησε σε μορφή δισκίων σε ανθρώπους απ’όλο τον κόσμο.

Το DNP περιγράφεται στο διαδίκτυο ως «καθαρό δηλητήριο» και χρησιμοποιούνταν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως το βασικό υλικό για τα πυρομαχικά.  

«Άτομα στα διαδικτυακά φόρουμ συγκρίνουν την κατανάλωση του DNP με εκείνη της ρώσικης ρουλέτας. Αν καταναλώσετε DNP μπορεί να ζήσετε, μπορεί και να πεθάνετε», δήλωσε ο εισαγγελέας Ρίτσαρντ Μπάρκλο. 

Η Πέρι άρχισε την κατανάλωση του DNP τον Φεβρουάριο του 2015 και πέθανε 2 μήνες μετά. Η χημική ουσία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με διατροφικές διαταραχές, επειδή το επίπεδο τοξικότητας σχετίζεται με το βάρος ενός ατόμου. 

Η Πέρι εισήχθη άμεσα στο νοσοκομείο του Ρέξαμ στην Ουαλία μετά την κατάρρευσή της, αλλά δεν τα κατάφερε. 

Η 21χρονη έστειλε μήνυμα σε φίλο της μόλις κατάλαβε το λάθος της και αυτά που γράφει συγκλονίζουν. 

«Έκανα λάθος. Πήρα υπερβολική δόση και τώρα νιώθω τελείως ηλίθια. Το ήξερα ότι δεν μπορούσα να ελέγξω αρκετά την διατροφική μου διαταραχή για να πάρω DNP με ασφάλεια. Δεν έχει σημασία πόσο αδύνατη είμαι εάν πεθάνω». 

Η Πέρι έστειλε μήνυμα  ξανά, 3 μέρες αργότερα, γράφοντας: «Δεν θέλω να πεθάνω, ποτέ δεν ήθελα να βλάψω τον εαυτό μου, απλώς ήμουν απελπισμένη. Προσπαθώ τόσο σκληρά να είμαι εντάξει με το σώμα μου και τον εαυτό μου που καταπίεσα όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα αντί να τα αντιμετωπίσω». 

Η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι ο Ρεμπέλο πούλησε το DNP σε δύο ιστοσελίδες, οι οποίες έκτοτε έχουν κλείσει. Σύμφωνα με το δικαστήριο, «έτρεχε» την επιχείρησή του από ένα διαμέρισμα στο Χάροου στο βορειοδυτικό Λονδίνο.  

Ο εισαγγελέας Ρίτσαρντ Μπάρκλο δήλωσε στο δικαστήριο: «Ήξερε ότι ήταν επικίνδυνο, όχι μόνο επειδή ένας από τους συνεργάτες του είχε καταναλώσει το DNP και είχε υποστεί ορισμένες από τις τοξικές του επιδράσεις , αλλά επειδή ήταν γνωστό ότι οι αρχές και διάφορες οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της χημικής ουσίας». 

Ο Ρεμπέλο αρνείται την κατηγορία για ανθρωποκτονία και η δίκη συνεχίζεται. 

Πηγή: sky