Βρετανία: Πώς ο Τζόνσον μπορεί να απομακρυνθεί από την εξουσία

Τι πρέπει να συμβεί για να χάσει το αξίωμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά το νέο σκάνδαλο με το κορονοπάρτι.
via Associated Press

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αντιμετωπίζει αυξανόμενη οργή μεταξύ των βουλευτών του αγγλικού κοινοβουλίου - της αντιπολίτευσης αλλά και δικών του, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι χαραμίζει τις επιτυχίες του Συντηρητικού κόμματός του με τα λάθη και τις γκάφες του.

Ο ίδιος απέρριψε την Τετάρτη τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του, όμως η καρέκλα του τρίζει τώρα περισσότερο από ποτέ.

Ο Τζόνσον, ο οποίος βοήθησε τους Συντηρητικούς να κερδίσουν με μεγάλη πλειοψηφία τις εθνικές εκλογές του 2019, ζήτησε «ειλικρινή συγγνώμη» για την παρουσία του στο κορονοπάρτι της Ντάουινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της χώρας, τον Μάιο του 2020, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να επιμένουν ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Συννεφιασμένος ο Μπόρις Τζόνσον - καταιγιστική η κριτική μετά το κορονο-πάρτι.
Συννεφιασμένος ο Μπόρις Τζόνσον - καταιγιστική η κριτική μετά το κορονο-πάρτι.
via Associated Press

Το νέο σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από προκλήσεις και λάθη τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης «εξέγερσης» μεταξύ των βουλευτών του κόμματός του για τους περιορισμούς κατά της COVID-19, της απώλειας μιας μακροχρόνιας βουλευτικής έδρας και ερωτημάτων σχετικά με τη χρηματοδότηση μιας ακριβής ανακαίνισης του διαμερίσματός του.

Αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών λένε ότι ορισμένοι συνάδελφοί τους έχουν συντάξει επιστολές δυσπιστίας στον Τζόνσον - το πρώτο βήμα που απαιτείται για την καθαίρεσή του.

Ο Τζόνσον θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκληση, σύμφωνα με τους κανόνες του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει αμφισβήτηση της ηγεσίας

Μια αμφισβήτηση της παρούσας ηγεσίας μπορεί να γίνει εάν το 15% των Συντηρητικών μελών του κοινοβουλίου συντάξουν επιστολές, ζητώντας από τον πρόεδρο της κομματικής «Επιτροπής 1922» ψήφο εμπιστοσύνης (σ.σ. η εν λόγω επιτροπή εκπροσωπεί βουλευτές που δεν έχουν κυβερνητικά αξιώματα).

Οι Συντηρητικοί έχουν 360 βουλευτές, επομένως 54 θα πρέπει να γράψουν τέτοιες επιστολές για να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης.

Θα μπορούσε αυτό να συμβεί στον Τζόνσον;

Αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους στο πρόσωπο του Τζόνσον, και τουλάχιστον ένας, ο Ρότζερ Γκέιλ, επιβεβαίωσε δημόσια ότι έχει γράψει στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, Γκράχαμ Μπρέιντι.

Οι επιστολές είναι εμπιστευτικές, επομένως ο Μπρέιντι είναι το μόνο άτομο που γνωρίζει πόσοι βουλευτές έχουν γράψει τέτοιες επιστολές έως τώρα.

via Associated Press

Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια μιας ψήφου εμπιστοσύνης

Ολοι οι Συντηρητικοί βουλευτές μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του αρχηγού τους. Εάν ο Τζόνσον κερδίσει, παραμένει στην εξουσία και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ξανά για 12 μήνες. Αν χάσει, πρέπει να παραιτηθεί και του απαγορεύεται να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές που ακολουθούν.

Πόσο γρήγορα μπορεί να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία δυσπιστίας

Σύμφωνα με τους κανόνες των Συντηρητικών, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 σε συνεννόηση με τον αρχηγό του κόμματος αποφασίζει την ημερομηνία ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό.

Reuters TV via Reuters

Οταν η προκάτοχος του Τζόνσον, Τερέζα Μέι, αντιμετώπισε ψήφο εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο του 2018, την οποία κέρδισε, πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 ανακοίνωσε ότι είχε λάβει αρκετές επιστολές για να προκαλέσει την ψηφοφορία.

Τι θα συμβεί αν ο Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης

Εάν ο Τζόνσον χάσει, θα ακολουθήσει διαδικασία αντικατάστασής του στην ηγεσία. Ωστόσο, δεν θα προκηρυχθούν αυτόματα γενικές εκλογές και ο αντικαταστάτης του θα γίνει πρωθυπουργός.

Εάν υπάρξουν αρκετοί υποψήφιοι, διεξάγεται μυστική ψηφοφορία μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών για να μειωθούν. Ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους μένει εκτός διαδικασίας και διεξάγεται νέα ψηφοφορία μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου παραμείνουν δύο υποψήφιοι, με τις ψηφοφορίες να διεξάγονται με διαφορά πολλών ημερών, τις Τρίτες και τις Πέμπτες.

via Associated Press

Οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι τίθενται στη συνέχεια σε διαδικασία επιστολικής ψηφοφορίας στο ευρύτερο Συντηρητικό Κόμμα, με τον νικητή να ορίζεται νέος αρχηγός. Οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι μέλη του κόμματος για περισσότερο από τρεις μήνες.

Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Τζόνσον

Οι δύο βουλευτές που θεωρούνται φαβορί για να αντικαταστήσουν τον Τζόνσον είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην δημόσια έκφραση της υποστήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης προς την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, η οποία είναι δημοφιλής στα μέλη της βάσης του κόμματος.

22 Οκτωβρίου 2019,Ντάουνινγκ Στριτ: Στα αριστερά το εκ των φαβορί για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία, Ρίσι Σουνάκ. Στο κατόπι του, το έτερο φαβορί, Λιζ Τρας.
22 Οκτωβρίου 2019,Ντάουνινγκ Στριτ: Στα αριστερά το εκ των φαβορί για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία, Ρίσι Σουνάκ. Στο κατόπι του, το έτερο φαβορί, Λιζ Τρας.
Leon Neal via Getty Images

Popular in the Community