ΔΙΕΘΝΕΣ
12/07/2018 16:46 EEST

Βρετανία: Tα σχέδια της κυβέρνησης για τις σχέσεις με την ΕΕ μετά το Brexit

Toby Melville / Reuters

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δημοσιοποίησε το σχέδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ μετά το Brexit την Πέμπτη, θέτοντας στον πυρήνα του ένα σχέδιο για μια περιοχή ελευθέρου εμπορίου αγαθών που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο κόμμα της.

Στην πολυαναμενόμενη Λευκή Βίβλο, η κυβέρνηση της Μέι αναφέρει πως η διαπραγματευτική της θέση έχει «εξελιχθεί» και ότι υπάρχει μια μεγάλη μετατόπιση- η κυβέρνηση εγκαταλείπει τα σχέδια στενών εμπορικών δεσμών για τον μεγάλο τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

Ωστόσο, σε άλλους τομείς, η βρετανική κυβέρνηση περιέγραψε τα σχέδιά της για διατήρηση των στενότερων δυνατών σχέσεων με την ΕΕ στο 98 σελίδων έγγραφο, περιλαμβανομένης συμμετοχής στις υπηρεσίες της για τους τομείς των χημικών, της αεροπορίας και των φαρμάκων, σε μια κίνηση με στόχο να ικανοποιήσει τον επιχειρηματικό τομέα.

Επιδιώκοντας τόσο στενούς δεσμούς, το έγγραφο πιθανώς δεν θα κατευνάσει τους υποστηρικτές του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει την ιδέα μιας συνδυαστικής τελωνειακής ζώνης ως προδοσία της δέσμευσης για «καθαρό» Brexit. Επίσης, δεν επιδοκιμάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που είπε στις Βρυξέλλες, πριν τη δημοσιοποίηση του εγγράφου, πως δεν ήταν σίγουρος εάν η προσέγγιση της Μέι είναι αυτό για το οποίο ψήφισαν οι πολίτες στο δημοψήφισμα του 2016. Απαντώντας, η Μέι, που ήταν στις Βρυξέλλες με τον Τραμπ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε πως η πρόταση ανταποκρίνεται στην ψήφο του βρετανικού λαού για να «ανακτήσουμε τον έλεγχο των χρημάτων μας, των νόμων μας και των συνόρων μας».

Ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Brexit τη Δευτέρα, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, ο οποίος αντιδρούσε στην προσέγγιση της κυβέρνησης, είπε πως «τώρα είναι ώρα η ΕΕ να απαντήσει ανάλογα».

«Προσεγγίζουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με πνεύμα ρεαλισμού, συμβιβασμού και, πραγματικά, φιλίας. Ελπίζω πως η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τις προτάσεις μας με το ίδιο πνεύμα» είπε στο κοινοβούλιο, όπου αποδοκιμάστηκε επειδή δεν έδωσε αντίγραφα στους βουλευτές.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε πως θα ανέλυε το έγγραφο με τις χώρες- μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο, και επανέλαβε την προσφορά της ένωσης για μια φιλόδοξη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με «αποτελεσματική συνεργασία».

Η Λευκή Βίβλος επιβεβαιώνει την επιδίωξη της Μέι για ένα «business-friendly» Brexit, με επιδίωξη την προστασία των επιχειρήσεων με πολύπλοκες αλυσίδες προμηθευτών ανά την ΕΕ, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει πως ένα «καθαρό» Brexit θα κόστιζε θέσεις εργασίας στη Βρετανία. Ωστόσο, η κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο για στενούς δεσμούς με την ΕΕ ως προς την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, λέγοντας αντ’αυτού πως θα πιέσει για να βελτιωθούν τα νομικά πλαίσια της ΕΕ για πρόσβαση σε χώρες εκτός της ένωσης.

Η Λευκή Βίβλος αναγνωρίζει πως θα υπάρχουν περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση της Βρετανίας στην αγορά της ΕΕ, αλλά θέτει ως προτεραιότητα τη διατήρηση εμπορικών δεσμών για αγαθά και παρουσιάζει ένα σχέδιο για έναν τελωνειακό διακανονισμό με την ΕΕ. Επίσης, διακηρύσσει την επιθυμία της Βρετανίας για συμμετοχή σε υπηρεσίες της ΕΕ που παρέχουν αδειοδοτήσεις για αγαθά- τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Αεροπορίας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η Βρετανία θα αποδέχεται τους κανόνες τους και θα συμβάλλει στα έξοδά τους, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι μέλος.

Επίσης, αν και δίνεται τέλος στην ελευθερία μετακίνησης, η Βρετανία θα προσπαθήσει να διασφαλίσει πως οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα ανά την Ευρώπη και θα προσπαθήσει να κάνει την μεταναστευτική της πολιτική να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του τομέα των επιχειρήσεων. Επίσης, προτείνονται νέοι φορείς που θα βοηθούν στην ερμηνεία κανόνων και κανονισμών και στην επίλυση διαφωνιών, αλλά, σύμφωνα με το έγγραφο, η Βρετανία θα εξακολουθεί να υπολογίζει το Δικαστήριο της ΕΕ.