Βρετανία - Ανώτατο Δικαστήριο: Παράνομη η διάλυση του Κοινοβουλίου από τον Τζόνσον

Τα πιθανά σενάρια και οι επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον.
Britain Brexit
Britain Brexit
AP

Παράνομη χαρακτήρισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου την απόφαση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες πριν από το Brexit.

Η απόφαση των 11 δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοινώθηκε λίγο μετά της 12:30 (ώρα Ελλάδος), έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Όπως τονίστηκε κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η απόφαση ελήφθη ομόφωνα!

Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου λαίδη Χέιλ, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης διευκρίνισε ότι ήταν παράνομη η εισήγηση του πρωθυπουργού στην Βασίλισσα, άρα και το αποτέλεσμά της παράνομο.

Η ίδια πρόσθεσε ότι εναπόκειται πλέον στο Κοινοβούλιο και στον Πρόεδρό του να αποφασίσουν τί πρέπει να κάνουν στην συνέχεια.

Δεν γνωρίζει το Δικαστήριο αν απαιτείται κάποια ενέργεια από μέρους του πρωθυπουργού, ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο εξέφρασε ικανοποίηση εκ μέρους των δικαστών, επειδή από την δική του πλευρά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη δηλώσει ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση.

H Tζοάνα Τσέρι είναι η δικηγόρος και βουλευτής που έφερε στο Ανώτατο Δικαστήριο το θέμα των χειρισμών του Μπόρις Τζόνσον, που οδήγησαν στην έκτακτη διάλυση του Κοινοβουλίου (Photo by Dinendra Haria/Anadolu Agency via Getty Images)
H Tζοάνα Τσέρι είναι η δικηγόρος και βουλευτής που έφερε στο Ανώτατο Δικαστήριο το θέμα των χειρισμών του Μπόρις Τζόνσον, που οδήγησαν στην έκτακτη διάλυση του Κοινοβουλίου (Photo by Dinendra Haria/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

«Καταιγισμός» πυρών κατά Τζόνσον

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας δήλωσε ότι «είναι πλέον απόλυτα σαφές πως πρέπει να επιστρέψουμε αμέσως στο Κοινοβούλιο».

Από την δική του πλευρά, ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν, ανέφερε ότι «η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός έπραξε εσφαλμένα».

Οι υπουργοί της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η αναστολή δεν είναι θέμα του δικαστηρίου, αλλά οι επικριτές του Τζόνσον υποστηρίζουν ότι σκοπός του ήταν να επιτύχει την πάση θυσία αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει πως θα δεσμευτεί από την δικαστική απόφαση.

Ομως, ο Βρετανός πρωθυπουργός - ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα - αρνήθηκε να αποκλείσει ότι θα προσπαθήσει και δεύτερη φορά να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου αν η απόφαση είναι εναντίον του.

Το Κοινοβούλιο πρόκειται να επαναλειτουργήσει στις 14 Οκτωβρίου, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, βάση προγράμματος πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Η τριήμερη ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε δύο προσφυγές - μία από την επιχειρηματία Τζίνα Μίλερ, η δεύτερη από την ίδια την κυβέρνηση.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται ότι ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο μόνον εβδομάδες πριν από την 31 Οκτωβρίου, για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμη και χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

Ο Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόταν την διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του θα περιληφθούν στην παραδοσιακή ομιλία του Θρόνου η οποία θα εκφωνηθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα συγκληθεί εκ νέου το κοινοβούλιο.

TOLGA AKMEN via Getty Images

Ιστορική απόφαση

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώσει τον Μπόρις Τζόνσον, το κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό. Στην αντίθετη περίπτωση, ίσως θα πρέπει να συγκαλέσει εκ νέου το κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρήσει ότι η αντιπαράθεση δεν ανάγεται αποκλειστικά στην πολιτική σφαίρα, αυτό θα συνιστούσε ένα σημαντικό προηγούμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το διακύβευμα δεν είναι μόνο να κριθεί αν η αναστολή της λειτουργίας είναι παράνομη, αλλά επίσης «αν το Ανώτατο Δικαστήριο παίρνει ρόλο διαιτητή και μετατρέπεται σε ένα είδος Συνταγματικού Δικαστηρίου, σε μία χώρα που δεν διαθέτει γραπτό Σύνταγμα», εξηγεί ο Τόνι Τράβερς του London School of Economics.

«Θα ήταν ένα μεγάλο βήμα. Θα πρόκειται για την σοβαρότερη συνταγματική εξέλιξη της δεκαετίας, αν όχι του αιώνα», σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χέιζελ του University College London.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από δύο χωριστές δικαστικές αποφάσεις: μία του ανώτερου δικαστηρίου του Λονδίνου, το οποίο θεώρησε ότι δεν είχε δικαιοδοσία επί μίας πολιτικής απόφασης, η άλλη, δικαστηρίου της Σκωτίας, που έκρινε «παράνομη» την απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού.

Μία νέα ήττα του Τζόνσον, πάντως, θα αποτελούσε νέο ηχηρό χαστούκι, μετά την ψήφιση από την Βουλή των Κοινοτήτων του νόμου που του επιβάλει να ζητήσει αναβολή του Brexit, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει ότι θα ζητήσει νέα αναβολή.

Η αντίδραση Τζόνσον

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εναντίον του πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωσης στις 31 Οκτωβρίου.

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.

«Και γι΄αυτό προσπαθούμε αυτήν την στιγμή. Και, για να είμαι ειλικρινής, αυτή η προσπάθεια δεν διευκολύνεται και πολύ με τέτοια πράγματα από το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια»...

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου και έχω μεγάλες ελπίδες ότι θα πάρουμε μία συμφωνία και νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι αυτής της χώρας να δουν είναι τους βουλευτές να συνέρχονται και να εργάζονται για το εθνικό συμφέρον για να έρθει σε πέρας αυτό το πράγμα και αυτό θα κάνουμε»

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε από την Νέα Υόρκη ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα παραιτηθεί και ότι θα επιστρέψει στο Λονδίνο μετά την σημερινή του ομιλία στα Ηνωμένα Εθνη, επισπεύδοντας κατά λίγες ώρες την αναχώρησή του, ώστε να βρίσκεται αύριο το πρωί στο Κοινοβούλιο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία σήμερα Τρίτη με υπουργούς της κυβέρνησής του. Όταν ερωτήθηκε για το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τις εργασίες του οποίου επρόκειτο να ανοίξει την Κυριακή, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τις ημερομηνίες που θα συνεδριάσει το σώμα.

(με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ)

Δημοφιλή