ΔΙΕΘΝΕΣ
30/04/2019 11:56 EEST | Updated 30/04/2019 12:14 EEST

Βρετανία: Το ύψος των αποζημιώσεων για το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα προκαλεί την αντίδραση των θυμάτων

Τις δεκαετίες 70 και 80 χιλιάδες ασθενείς προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα C και HIV.

toeytoey2530 via Getty Images

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, ανακοίνωσε την Τρίτη 30 Απριλίου, πως θα αυξήσει κατά 30 εκατομμύρια λίρες το ποσό που προορίζεται για ασθενείς του σκανδάλου με το μολυσμένο αίμα. 

Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των θυμάτων καθώς την ίδια ακριβώς μέρα ξεκινάνε και οι έρευνες ούτως ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την πολύκροτη υπόθεση. Σύμφωνα με τους ασθενείς, η αύξηση του ποσού δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια επισκίασης του θέματος.

Κατά τις δεκαετίες του 70 και του 80, χιλιάδες ασθενείς είχαν προσβληθεί από τους ιους της ηπατίτιδας C και του HIV, μετά από μεταγγίσεις αίματος. Ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 2.400.

Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της HuffPost UK, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων(DHSC), δήλωσε πως τόσο οι ασθενείς όσο και οι συγγενείς τους θα εισπράξουν περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη υποστήριξη. Το ποσό θα αυξηθεί από 46 εκατομμύρια λίρες σε 75.

Οι ομάδες των ασθενών που ζητάνε άμεση ανάληψη των ευθυνών από το κράτος καθώς και την καταβολή των αποζημιώσεων τους, κάνουν λόγο για ψεύτικες υποσχέσεις, καθώς τα συγκεκριμένα ποσά δεν αφορούν όλους τους ασθενείς, και θεωρούν προσβλητική την συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Ο δικηγόρος Ντες Κόλινς, που εκπροσωπεί περισσότερους από 1000 ασθενείς, προτρέπει την κυβέρνηση να αναλάβει την νομική ευθύνη για το σκάνδαλο και να αποζημιώσει του ασθενείς και τις οικογένειες τους το συντομότερο δυνατό, χωρίς να τους υποβάλλει σε μακρύ δικαστικό αγώνα, που μέχρι την ολοκλήρωση του πολλοί περισσότεροι θα έχουν πεθάνει.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν μετά το Λονδίνο, σε Μπέλφαστ, Λιντς, Εδιμβούργο και Κάρντιφ.

Πηγή: HuffPost UK