ΔΙΕΘΝΕΣ
26/12/2017 11:18 EET

Βρετανική φρεγάτα «συνόδευσε» ρωσικό πολεμικό στη Βόρεια Θάλασσα

Τεταμένες οι σχέσεις Λονδίνου- Μόσχας

Reuters

Πλοίο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού «συνόδευσε» ρωσικό πολεμικό πλοίο που πλησίαζε τα βρετανικά χωρικά ύδατα την ημέρα των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, μια νέα ένδειξη των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας.

Η φρεγάτα HMS St Albans εστάλη το Σάββατο κοντά στη ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» στη Βόρεια Θάλασσα, για να «παρακολουθήσει τη δραστηριότητά της σε περιοχές εθνικού συμφέροντος», και αναμένεται να επιστρέψει στο Πόρτσμουθ, στο λιμάνι της, προσθέτει.

«Δεν θα διστάσω να υπερασπιστώ τα χωρικά μας ύδατα ούτε θα ανεχθώ οποιαδήποτε μορφή επιθετικότητας», δήλωσε στη συνέχεια ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκέιβιν Ουίλιαμσον. «Η Βρετανία δεν θα επιτρέψει ποτέ τον εκφοβισμό της όταν διακυβεύεται η προστασία της χώρας μας, του λαού μας και των εθνικών μας συμφερόντων», πρόσθεσε.

Το υπουργείο του ανακοίνωσε επίσης ότι κατέγραψε μια «αύξηση» της δραστηριότητας των ρωσικών πλοίων κοντά στη Βρετανία την περίοδο των εορτών. Το περιπολικό σκάφος HMS Tyne εστάλη την Κυριακή για να συνοδεύσει «ένα ρωσικό πλοίο συλλογής πληροφοριών» στη Βόρεια Θάλασσα και στη Μάγχη, και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο εστάλη για να παρακολουθήσει δύο άλλα ρωσικά πλοία.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το HMS St Albans είχε σταλεί για να συνοδεύσει δύο ρωσικά πολεμικά πλοία: ένα αεροπλανοφόρο και ένα καταδρομικό.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)