ΔΙΕΘΝΕΣ
23/03/2018 12:46 EET

Βρετανοί διπλωμάτες που πρόκειται να απελαθούν συγκεντρώθηκαν στην πρεσβεία στη Μόσχα

Tatyana Makeyeva / Reuters

Εργαζόμενοι της βρετανικής πρεσβείας συγκεντρώθηκαν σήμερα στο χώρο της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχουν θέσει οι ρωσικές αρχές για την αναχώρηση 23 βρετανών διπλωματών σε αντίποινα για την απέλαση από το Λονδίνο του ίδιου αριθμού ρώσων διπλωματών εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ.

Εικονολήπτης του Reuters είδε εργαζομένους να αγκαλιάζουν συναδέλφους τους και οχήματα να ετοιμάζονται στον χώρο της βρετανικής πρεσβείας.

Στο μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα το Λονδίνο ότι ωθεί τους συμμάχους του σε μια «αντιπαράθεση» με τη Μόσχα μετά την απόφαση της ΕΕ να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Ρωσία εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ.

Οι βρετανικές αρχές «επιδιώκουν πυρετωδώς να υποχρεώσουν τους συμμάχους τους να πάρουν μέτρα που στοχεύουν στην αντιπαράθεση» με τη Μόσχα μετά τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία, δήλωσε ο Λαβρόφ από το Ανόι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti.

Η Ρωσία, η οποία διακηρύσσει την αθωότητά της και κατηγορεί το Λονδίνο ότι «δεν θέλει να ακούσει τις απαντήσεις» της Μόσχας, διέταξε σε αντίποινα την απέλαση βρετανών διπλωματών και τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του Βρετανικού Συμβουλίου στην επικράτειά της.

«Εξακολουθούμε να μην βλέπουμε γεγονότα. Και η απουσία τους μας κάνει να σκεφτόμαστε πως όλο αυτό δεν είναι παρά μια πρόκληση», κατήγγειλε ο Λαβρόφ κατηγορώντας το Λονδίνο ότι «ακολουθεί πορεία για να καταστήσει την κρίση με τη Ρωσία όσο το δυνατόν πιο βαθιά».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα πως η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ, επιπλέον των μέτρων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα εξετάσει πολύ σοβαρά αν και πώς η Δανία μπορεί να στηρίξει τη Βρετανία πέραν των αποφάσεων στις οποίες συνεισφέραμε συλλογικά», δήλωσε ο Λόκε Ράσμουσεν στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 στις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλάβουν την ανάκληση δανών διπλωματών από τη Ρωσία ή την απέλαση ρώσων διπλωματών από τη Δανία, σύμφωνα με το TV2.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post