ΔΙΕΘΝΕΣ
11/03/2019 12:59 EET | Updated 11/03/2019 13:04 EET

Βρέθηκαν τα δύο «μαύρα κουτιά» του Boeing 737 Max 8 που κατέπεσε στην Αιθιοπία

Τι κατέγραφαν και τι πληροφορίες μπορούν να δώσουν.

ASSOCIATED PRESS

Βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας τα δύο «μαύρα κουτιά» του Boeing 737 Max 8 που ανήκε στον στόλο της Ethiopian Airlines και την Κυριακή κατέπεσε 62 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Αντις Αμπέμπα ενώ εκτελούσε πτήση προς το Ναϊρόμπι. 

Πρόκειται για τον καταγραφέα των συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, αλλά και τον καταγραφέα ψηφιακών δεδομένων πτήσης από τα διάφορα συστήματα του αεροσκάφους.

Η δεύτερη συσκευή καταγράφει ψηφιακά τις παραμέτρους λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων του αεροσκάφους και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους διερευνητές του δυστυχήματος, τόσο για την λειτουργία του αεροσκάφους, όσο και για τις ενέργειες του πληρώματος, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από την συντριβή.

Στο μοιραίο αεροπλάνο επέβαιναν 149 επιβάτες από 33 χώρες και 8 μέλη πληρώματος και είναι όλοι νεκροί.

Ο έλεγχος των δεδομένων που έχει καταγράψει το «μαύρο κουτί» αναμένεται να ρίξει φως στις έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε οκτώ μήνες έχουν σημειωθεί δύο αεροπορικά δυστυχήματα με αεροσκάφη του ιδίου τύπου. Το προηγούμενο σημειώθηκε στην Ινδονησία τον Οκτώβριο, σκοτώνοντας 189 άτομα. 

Εξαιτίας των δύο αυτών περιστατικών η Κίνα και η Αιθιοπία καθήλωσαν όλα τα  Boeing 737 Max αλλά η αμερικανική εταιρεία Boeing δηλώνει πως η έρευνα συνεχίζεται και δεν πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών προς τις αεροπορικές εταιρείες που τα έχουν αγοράσει. 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

Πηγή: BBC